Indy in de koelkast

KEVIN TOMA

Toen Steven Spielberg en George Lucas na negentien jaar eindelijk met hun vierde Indiana Jones-avontuur kwamen, kon de film door het lange wachten eigenlijk niet stuk. Fantastisch toch, om Harrison Ford op zijn 65ste in de rol te zien die hem altijd het beste had gepast: vilthoed op, zweep in de hand en knallen maar. Inderdaad doet Indy wat we hem altijd al zagen doen, wanneer hij het geheim van de kristallen schedels probeert te ontrafelen en daarbij op veel tegenstand van Russische slechteriken stuit: valstrikken, maffe achtervolgingen, ouderwetse stereotypes en charmante close-ups van een mooi oud geworden Ford te over.

Maar terwijl de critici redelijk te spreken waren over dit spektakel, zagen de fans de film toch wat minder zitten. Een tamme, vlakke bedoening, dat was het. Zo werd er met veel hoon gereageerd op de opening-sequentie, waarin Indy zich voor een dreigende atoombom-explosie verstopt in een koelkast. De scène leidde onder Crystal Skull-haters tot de gevleugelde uitroep 'Nuke the fridge'. George Lucas, die ook voor deze aflevering het script schreef, hield bij voorbaat rekening met zulke reacties. 'We gaan allemaal tomaten naar ons hoofd geslingerd krijgen', voorspelde hij nog voor de film in premiere was gegaan. 'Maar het is een leuke film om te maken.' Of de film toch ook leuk is om naar te kijken, mag u vanavond zelf beslissen.

Shrek Forever After

(Mike Mitchell, 2010) Shrek is geen afschrikwekkend monster meer, maar een joviale volksheld. En net als de titelheld begint ook de formule van de filmreeks sleets te raken. Wat valt er nog te vertellen over Shrek, nadat hij al tal van avonturen heeft beleefd, zijn droomprinses heeft gevonden en vader is geworden?¿Maar de eenvoudige plot is eigenlijk bijzaak; net als in de vorige delen draait het in Shrek Forever After vooral om de vele goedmoedige grapjes, vrolijke popliedjes en inmiddels vertrouwde bijfiguren. Dat is vermakelijk en onderhoudend genoeg.¿De laatste Shrek-film is zeker niet de beste, maar net als de eerdere delen biedt hij wel interessant studiemateriaal. De verwijzingen naar films, tv-programma's, reclames, merken en bekende personen zijn weer niet van de lucht. Shrek lijkt een tijdloos sprookje, maar gaat stiekem over de populaire cultuur van nu.

Chocolat

(Lasse Hallström, 2000). Groot is de opwinding als Vianne Rocher zich in het ingeslapen Franse dorpje Lansquenet meldt. Ze opent er een chocolaterie, en haar producten hebben onverwachte krachten: wie ervan eet, ondergaat een verandering en wordt bijvoorbeeld wellustig. Hiermee wekt ze al snel de ergernis op van de behoudende graaf-burgemeester De Reynaud, die een chocoladewinkel midden in de vastenperiode een aanslag op de goede moraal vindt.¿Chocolat is een nogal kunstmatig sprookje voor volwassenen: het dorp is als een ansichtkaart, de bewoners zijn op zijn minst markant en Vianne is een goede fee.¿Acteurs Juliette Binoche, Judi Dench en Alfred Molina proberen er toch wat van te maken. Alleen Johnny Depp laat zich van zijn slechtste kant zien, met lachwekkende romantische scènes tussen hem en Binoche als resultaat.

, 21.10-23.10 uur.

'Ik zou geen nee zeggen, ik ben ervan overtuigd dat we nog een heel goeie film kunnen maken.' Acteur

Harrison Ford

(op dat moment 69) verklaart aan E! News dat hij best wel trek heeft in een vijfde Indiana Jones-film.

undefined

Meer over