Industriepark alleen voor vrouwen in Saoedi-Arabië

VAN ONZE VERSLAGGEEFSTER STERRE LINDHOUT

AMSTERDAM - In de Saoedi-Arabische kustplaats Yanbu verrijst een industrieterrein waar alleen vrouwen mogen werken. Het is een van de vreemdsoortige vruchten van de strikte scheiding der geslachten in het islamitische land, die regelmatig als 'apartheid' wordt omschreven.

Het project heeft de zegen van het koninklijk huis en wordt uitgevoerd door een staatsbedrijf. In eerste instantie gaan op het terrein van 500 duizend vierkante meter vijftig vrouwen aan de slag. Maar het is de bedoeling dat er uiteindelijk duizenden werkneemsters kleding, sieraden, speelgoed en medische benodigdheden zullen fabriceren. Mannen mogen er geen voet zetten.

De omgekeerde wereld dus vergeleken bij de rest van het land, waar vrouwen bijvoorbeeld niet mogen autorijden, geen stemrecht hebben en geen paspoort. De Saoedische interpretatie van de sharia schrijft zelfs voor dat mannen en vrouwen die geen familie zijn, niet met elkaar mogen omgaan. Dit maakt het voor vrouwen praktisch onmogelijk om buitenshuis te werken. De arbeidsparticipatie van vrouwen wordt geschat op 15 procent.

Het bouwen van een bedrijventerrein puur voor vrouwen kan worden gezien als voorzetting van de bestaande apartheid, anderen beschouwen het als sprong voorwaarts.'Ik vind het heel positief', zegt Antoinette Vlieger, rechtssociologe aan de Universiteit van Amsterdam, die promoveerde op de positie van vrouwen in Saoedi-Arabië. Ze denkt dat dit soort initiatieven vrouwen de eerste handvatten zullen bieden om zich te ontworstelen aan hun onderdrukking.

'Kijk naar China, daar zagen ouders een dochter lange tijd als verspilling van negen maanden zwangerschap, tot ook meisjes in fabrieken mochten werken. Nu ook dochters geld opleveren, is hun positie beter. Zoiets kan in Saoedi-Arabië ook gebeuren. Cynisch? Ja, maar je weet dat de wereld zo in elkaar zit en het effect is positief.'

Daar komt bij dat in Saudi-Arabië veel arme vrouwen in de prostitutie terechtkomen. Als dit een succes wordt, biedt het vrouwen kans op gewoon werk en op een onafhankelijker positie van hun man. Maar Vlieger moet nog zien wat er terechtkomt van het industrieterrein. 'Saoedi-Arabië is het land van de windowdressing. Ze hebben altijd enorme plannen, soms hoor je er niets meer van.'

undefined

Meer over