Indurain verovert gele trui na verrassende coup

In de jacht op zijn vijfde Tour-zege heeft Miguel Indurain afgelopen weekeinde de eerste klap uitgedeeld. De Spaanse titelverdediger won zondag in Seraing de individuele tijdrit, waarbij hij zijn uitdagers Rominger en Berzin met respectievelijk 58 seconden en 1.38 minuut versloeg....

Van onze verslaggevers

SERAING

De meeste indruk maakte de Spaanse titelverdediger evenwel een dag eerder. In de rit van Charleroi naar Luik, voor een belangrijk deel over het parkoers van de klassieker Luik-Bastenaken-Luik, voerde Indurain het tempo dermate hoog op dat het gehele peloton moest afhaken. Alleen de Belg Bruyneel, eerder al ontsnapt, bleek bij machte het wiel van de Spanjaard te volgen. Bruyneel won de sprint en reed daardoor een dag in het geel.

Indurain stelde zich zaterdag tevreden met de winst van vijftig seconden op zijn concurrenten. Gevoegd bij de overwinning van gisteren heeft de viervoudig Tour-winnaar daarom nu een comfortabele voorsprong op zijn belagers Berzin en Rominger. De Rus staat in het algemeen klassement op 2.20 minuut van de Spanjaard, de Zwitser op 2.32 minuut. Vandaag hebben de renners een rustdag, dinsdag zijn de Alpen aar de beurt.

Verrassend was het optreden van de Deen Bjarne Riis, die zondag tweede werd in de tijdrit. Hij kwam slechts twaalf seconden te kort op Indurain. In het algemeen klassement is Riis, ploegmaat van Indurains rivaal Berzin, eveneens tweede, op 23 seconden.

Beste Nederlander in het klassement is Erik Breukink met een tiende plaats. Hij noemt zijn Tour 'zeer geslaagd' als dat in Parijs nog zo is. Jeroen Blijlevens, donderdag winnaar van de vijfde etappe, stapte zaterdag af.

Meer over