Indurain schaart zich met vijfde Tourzege bij elite

Miguel Indurain is zondag in Parijs toegetreden tot het elitegezelschap waartoe ook Jacques Anquetil, Eddy Merckx en Bernard Hinault behoren....

Van onze verslaggevers

PARIJS

Voor Indurain was het de elfde Tour waaraan hij deelnam; twee keer gaf hij op. Anquetil, twee keer opgegeven, en Hinault, een keer opgegeven kwamen acht keer aan de start, Merckx reed de Tour zeven maal en voltooide die even zo vaak.

Op de valreep kreeg ploegleider Jan Raas zondag in Parijs zijn gewenste etappezege. Op de Champs-Elysées, sinds 1975 de vaste aankomstplaats van de Tour de France, won Djamolidin Abdoesjaparov de sprint van het peloton. Daarmee verdiende de Oezbeek de broodnodige publiciteit voor zijn Zeeuwse ploegleider, die nog altijd op zoek is naar een sponsor voor volgend seizoen.

Indurain gaf zaterdag zijn vijfde Tourzege extra glans door de individuele tijdrit rond het meer van Vassivière te winnen. In het algemeen klassement werd de Zwitser Alex Zülle tweede en de Deen Bjarne Riis derde.

Het bergklassement werd gewonnen door de Fransman Virenque. Zijn landgenoot Jalabert legde beslag op het puntenklassement.

Beste Nederlander werd Erik Breukink, met een twintigste plaats. Zijn achterstand op Indurain bedroeg 47.27 minuut.

Van de tien in Saint-Brieuc gestarte Nederlanders bereikten zes Parijs. Eddy Bouwmans eindigde op plaats 45, Maarten den Bakker op 52, Erik Dekker op 70, Frans Massen op 97 en Bart Voskamp werd als 113de op twee na laatste.

Zie ook pagina's 11 en 13

Meer over