Indonesische vice-president neemt oppositiepartij over

De vice-president van Indonesië heeft het voorzitterschap bemachtigd van de grootste partij van het land, Golkar. Vice-president Jusuf Kalla versloeg de zittende voorzitter Akbar Tandjung uiteindelijk royaal in een woelige verkiezing die zaterdag tot diep in de nacht duurde....

Kalla's verkiezing veroorzaakt een kleine aardverschuiving in het politieke landschap van Indonesië. Onder Tandjung was Golkar een oppositiepartij, maar onder Kalla treedt Golkar toe tot het kamp van de regeringspartijen. Dat geeft de regering van president Susilo Bambang Yudhoyono in theorie een zeer comfortabele meerderheid in het parlement.

Yudhoyono had al een overtuigend mandaat van het volk, dat hem rechtstreeks tot president heeft gekozen. In het parlement wist Yudhoyono echter een zwaar oppositieblok van Golkar, de PDI-P van de vorige president Megawati Soekarnoputri en enkele kleinere partijen tegenover zich. Die oppositie beschikte over de helft van de zetels in het parlement, en dreigde het de president de komende jaren nog erg lastig maken.

Nu zijn adjunct Kalla het roer van het machtige Golkar overneemt is Yudhoyono van die zorg verlost. In theorie kan hij vanaf nu zijn voorstellen moeiteloos door het parlement loodsen. Daarom is de overwinning van Kalla in Indonesië begroet als een enorme opsteker voor Yudhoyono, die zich de zware taak heeft gesteld het land te bevrijden van corruptie en de zieltogende economie vlot te trekken.

Er zitten echter ook schaduwzijden aan de geslaagde coup van Kalla. De president heeft nu namelijk plotseling een oppermachtige vice-president naast zich. Kalla drukte al een zwaar stempel op de regering, maar zal dat als voorzitter van de grootste en machtigste partij van het land nog veel meer gaan doen, is de verwachting. Sommige waarnemers zien de Golkar-coup van Kalla als een eerste stap in Kalla's aspiraties om zelf in 2009 president te worden.

Golkar heeft zijn machtige positie vooral te danken aan de verslagen voorzitter Akbar Tandjung. Onder Tandjung werd zij in april 2004 de grootste partij van het land. Tandjung hield Golkar in de oppositie, maar regeerde in feite mee vanuit het parlement. Dat had Tandjung ook de komende regeerperiode willen doen. Het blok met de PDI-P zou Yudhoyono zijn wil kunnen opleggen, en hem dwarsbomen als dat nodig was. Kalla's geslaagde gooi naar het voorzitterschap van de partij haalt daar een streep door.

Met een krachtig mandaat van het volk én de steun van het parlement kan Yudhoyono nu de maatregelen nemen die nodig zijn. Die maatregelen zullen niet altijd populair zijn, heeft Yudhoyono al gewaarschuwd. De afschaffing van de subsidie op brandstof is de eerste. Dit weekeinde zijn de prijzen van superbenzine en lpg in één klap verhoogd met 40 tot 60 procent. De populariteit van Yudhoyono zal de komende weken voor het eerst op de proef worden gesteld. Studenten in Malang waren zondag de eersten die tegen de maatregel demonstreerden. Andere demonstraties zullen ongetwijfeld volgen.

Meer over