nieuwsverkiezingen indonesië

Indonesische president leidt in exitpolls, maar rivaal eist overwinning op

Uit de eerste exitpolls blijkt dat de Indonesische president Jokowi Widodo met een verschil van 10 tot 12 procentpunt aan de leiding gaat in de verkiezingen die woensdag werden gehouden. Zijn uitdager Prabowo Subianto eiste echter de overwinning op.

Een man stemt in Jakarta, Indonesië. Tijdens de verkiezingen konden 193 miljoen kiezers hun stem uitbrengen. Beeld Getty Images
Een man stemt in Jakarta, Indonesië. Tijdens de verkiezingen konden 193 miljoen kiezers hun stem uitbrengen.Beeld Getty Images

Volgens zeker vier opiniepeilers gaat de president zijn rivaal verslaan met 54 tot 56 procent van de stemmen. Maar Prabowo zegt dat hij de verkiezingen heeft gewonnen, met 52 tot 54 procent. De oud-generaal zei dat eigen peilingen en onafhankelijke exitpolls laten zien dat hij de president heeft verslagen.

Prabowo riep zijn aanhangers op te voorkomen dat zijn overwinning wordt gestolen. Hij zei dat er onregelmatigheden waren bij de stembusgang. ‘Onze aanhangers moeten zich richten op het veilig stellen van de stembussen, want die zijn cruciaal voor onze zege', aldus Prabowo op een persconferentie. Hij is een oud-schoonzoon van president Soeharto die in 1988 moest aftreden.

Jokowi vroeg zijn aanhangers rustig te blijven en de officiële uitslag af te wachten. De officiële uitslag wordt pas verwacht op 22 mei. Tijdens de verkiezingen konden 193 miljoen kiezers hun stem uitbrengen.

Oppositiekandidaat Prabowo Subianto groet aanhangers vlak voordat hij op een persconferentie de overwinning opeiste.  Beeld EPA
Oppositiekandidaat Prabowo Subianto groet aanhangers vlak voordat hij op een persconferentie de overwinning opeiste.Beeld EPA

Afwijzing

Volgens een telling van de denktank CSIS en andere bureaus komt de oud-generaal echter uit op zo'n 43 procent. Dit zou betekenen dat een duidelijke meerderheid van de kiezers de generaal uit de tijd van het Soeharto-bewind opnieuw afwijst. De voorspelde herverkiezing van de president laat zien dat de Indonesiërs de voorkeur geven aan gematigdheid boven de nationalistische retoriek van Prabowo.

Jokowi versloeg de oud-generaal ook bij de vorige verkiezingen in 2014, zij het met een klein verschil. Jokowi ging tijdens de campagne ook aan de leiding in de opiniepeilingen. In sommige peilingen had hij zelfs een voorsprong van twintig procentpunt. De oppositie zei toen echter dat het verschil met de president veel kleiner was.

Vlak voordat hij zijn stem uitbracht in Bogor, zei Prabowo dat hij optimistisch was dat hij het presidentschap zou winnen. Jokowi bracht zijn stem uit in Jakarta. ‘Ik ben opgelucht’, zei de president, die overtuigd was van zijn herverkiezing.

Strijd tussen twee niet zo vrome presidentskandidaten om de stem van de moslims

De zittende president Joko ‘Jokowi’ Widodo wordt, net als in 2014, uitgedaagd door de oud-generaal Prabowo Subianto. Die zet stevig in op de islam en schuwt daarbij een dosis radicalisme niet. Daarmee dwingt hij Jokowi ook werk te maken van de conservatieve moslimkiezer.

Meer over