Nieuws

Indonesische minister zegt controversieel bezoek aan Myanmar af

De Indonesische minister van Buitenlandse Zaken heeft een controversieel bezoek aan Myanmar afgezegd. Het plan had geleid tot felle protesten, omdat het legitimiteit zou geven aan de legerleiding die op 1 februari met geweld de macht greep in het land.

Demonstranten protesteren tegen de machtsovername van het leger in Myanmar. Beeld AP
Demonstranten protesteren tegen de machtsovername van het leger in Myanmar.Beeld AP

‘Nadat we recente ontwikkelingen in overweging hebben genomen en na input van andere Zuidoost-Aziatische landen, hebben we besloten dat het moment nu niet ideaal is om naar Myanmar te gaan’, zei een woordvoerder woensdag.

Bronnen vertelden eerder deze week aan persbureau Reuters dat Indonesië van plan was te bemiddelen door de legerleiding van Myanmar te bewegen snel verkiezingen uit te schrijven. Leden van het verbond van Zuidoost-Aziatische landen (ASEAN) zouden de voortgang monitoren. De Indonesische regering ontkende het bericht, maar plande wel een bezoek in voor de minister van Buitenlandse Zaken Retno Marsudi.

Nadat Reuters het nieuws naar buiten had gebracht, volgde felle kritiek op het plan van Indonesië. Dinsdag verzamelden honderden betogers voor de Indonesische ambassade in Yangon, de grootste stad van Myanmar. De demonstranten eisten dat de uitslag van de recente verkiezingen gerespecteerd zouden worden.

Na de afzegging door Indonesië vloog de Myanmarese minister van Buitenlandse Zaken woensdagochtend naar Thailand voor overleg. Thailand is een van de Zuidoost-Aziatische landen die geen bezwaar ziet in de legercoup. Volgens Bangkok is dat een ‘interne kwestie'.

Bij de parlementsverkiezingen afgelopen november won de Nationale Liga voor Democratie van regeringsleider Aung San Suu Kyi veruit de meeste zetels. Het leger beweerde dat er sprake was van massale fraude, maar gaf daarvoor geen bewijs. De kiescommissie achtte de bezwaren niet gegrond. Daarop greep het leger de macht. De legerleiding beloofde vorige week ‘eerlijke’ verkiezingen te zullen organiseren, zonder een datum te noemen.

Myanmar is al weken het toneel van grootschalige protesten tegen het leger. Afgelopen maanden gingen honderdduizenden Myanmarezen in verschillende steden de straat op. Ook hebben honderdduizenden dokters, docenten en ambtenaren het werk neergelegd. Bijna 700 politici, bestuurders en activisten zijn gearresteerd.

Afgelopen zaterdag vielen twee doden toen het leger met scherp op demonstranten schoot in de havenstad Mandalay. Dat leidde wereldwijd tot felle kritiek. ‘Een ieder die met geweld reageert op vreedzame demonstranten moet daarvoor ter verantwoording worden geroepen’, luidde een verklaring van de G7 - het verbond van de zeven rijkste landen. De Verenigde Staten kondigden dinsdag extra sancties aan tegen twee legerleiders.

De landen binnen de ASEAN zijn verdeeld over hoe de kwestie moet worden opgelost. Singapore noemde het geweld van afgelopen zaterdag ‘onvergeeflijk’. De stadstaat waarschuwde de legerleiding dat ‘als de situatie blijft escaleren, dat serieuze negatieve gevolgen zal hebben voor Myanmar en de regio’.

Meer over