Indonesische activist Munir werd vergiftigd in vliegtuig

De Indonesische mensenrechtenactivist die 7 september overleed tijdens een vlucht van Jakarta naar Amsterdam, blijkt te zijn vergiftigd. Betrouwbare bronnen die zicht hebben op het autopsierapport, dat in Indonesië is, hebben dit aan het ANP bevestigd....

ANP

NRC Handelsblad meldde donderdag dat in het lichaam van de 38-jarige Munir een dodelijke dosis arsenicum is aangetroffen. Munir was maandag 6 september uit Jakarta vertrokken. De marechaussee op Schiphol liet 7 september weten dat Munir aan boord onwel was geworden en tijdens de vlucht was overleden.

Het autopsierapport van het Nederlands Forensisch Instituut is donderdag op verzoek van justitie in Jakarta overhandigd aan de Indonesische autoriteiten, aldus het ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag. Omdat het om een vertrouwelijk rapport gaat, kon de woordvoerster niets over de inhoud zeggen. Het ministerie heeft Indonesië gevraagd het rapport door te geven aan de nabestaanden. In Indonesië wordt vermoed dat het leger achter de dood van Munir zit.

Meer over