Indonesioet nog eens stemmen

De presidentsverkiezingen in Indonesiaan een tweede ronde in. De eerste ronde heeft maandag geen definitieve winnaar opgeleverd.Volgens voorlopige prognoses haalt de gedoodverfde winnaar Susilo Bambang Yudhoyono ('SBY') ruim 33 procent van de stemmen....

Tussen de zittende president Megawati Soekarnoputri en exgeneraal Wiranto zat in de voorspelling slechts een verschil van 1 procent, en dat is volgens de opiniepeilers te weinig om nu al met enige zekerheid te zeggen wie er tweede zal worden. Alleen de nummer twee gaat door naar de tweede ronde.

De uitslag is een zware tegenvaller voor Yudhoyono. Een week geleden stond hij in de peilingen nog op 45 procent, en voorzichtig werd geopperd dat hij zelfs meer dan 50 procent zou kunnen halen en daarmee rechtstreeks tot presidentgekozen kon worden. Met 33 procent blijft hij erg ver van dat doel.

Grote winnaars van deze ronde zijn Wiranto en Megawati. Die halen meer dan twee keer zoveel stemmen als was voorzien, en komen uit op ongeveer 24 procent. Amien Rais, die Wiranto en Megawati op de hielen leek te zitten, komt volgens de jongste voorspelling niet verder dan 14,6 procent.

Vooral voor Megawati zou de tweede plaats zoveel waard zijn als een overwinning. Zij leek zelf zondag nog ernstig te vrezen voor haar kansen. Zij had al een forse dreun gekregen bij de parlementsverkiezingen in april, waar haar partij PDI-P eenderde van haar zetels verloor. Bij de presidentsverkiezingen leek zij een nieuwe afstraffing tegemoet te gaan, en zelfs met een schamele 11 procent van de stemmen naar huis te worden gestuurd.

In de nu voorspelde uitslag staat zij met 24,9 procent niets voor Wiranto, voor wie 23,8 procent is berekend. Als dat in de einduitslag wordt bewaarheid, wordt de tweede ronde alsnog Megawati's grote herkansing voor een tweede ambtstermijn. Haar wederopstandingkan haar campagne nieuwe energie geven. Met bijna 25 procent staat zij ineens helemaal niet zover achter 'SBY', die na een plotselinge glorieuze opmars nu dus met slechts 33 procent even plotseling op de terugtocht lijkt. De tweede ronde wordt 20 september gehouden.

De einduitslag van de maandag gehouden eerste ronde zal nog even op zich laten wachten. Tegen middernacht waren nog geen vijf miljoen van de ruim honderdvijftig miljoen stemmen geteld. De telling werd bemoeilijkt door verwarring over ongeldige stemmen.

Meer over