Indonesiërs kiezen rust en zekerheid, dus ‘SBY’

Veel kiezers die de moslims de rug hebben toegekeerd, zijn overgelopen naar de partij van president Susilo Bambang Yudhoyono, ‘SBY’.

Zelfs de grootste van de Indonesische moslimpartijen, de Partij voor Rechtvaardigheid en Voorspoed (PKS), moet vrijdag toegeven dat de tijd van de moslimpartijen voorbij lijkt. Een (nog altijd voorlopige) uitslag van iets meer dan 7,5 procent is een bittere tegenvaller voor de partij, die vóór de verkiezingen nog op 20 procent van de stemmen mikte, en droomde over een eigen presidentskandidaat. Dat zit er met 7,5 procent echt niet meer in.

Het is een ‘consolidatie’ van het resultaat van 2004, toen de partij 7,34 procent van de stemmen haalde. Consolidatie is tenminste íets, denken de PKS’ers. Het is in ieder geval nog stukken beter dan wat er met de andere moslimpartijen is gebeurd. Bij elkaar opgeteld komen de vier moslimpartijen die de kiesdrempel hebben gehaald uit op 23 procent van de stemmen. In 2004 was dat nog 38,4 procent, dus dat kan gerust een dramatische teruggang worden genoemd.

Die teruggang hing al in de lucht. Volgens een voor de verkiezingen gepubliceerde studie zou het aantal echt overtuigde stemmers op moslimpartijen, zeg maar de radicale moslims, niet groter zijn dan 14 procent. De rest zijn kiezers die om andere dan godsdienstige redenen op de partijen stemmen. In 2004 kozen nog veel mensen ‘islamitisch’, omdat zij hoopten dat ten minste de rechtzinnige moslimpolitici vrij zouden zijn van corruptie. Tal van corruptieschandalen hebben de afgelopen vijf jaar het tegendeel bewezen. Bovendien hebben veel kiezers argwaan tegen sommige moslimpartijen, omdat radicale moslims Indonesië met groeiend succes in de richting van een islamitische staat proberen te duwen.

Veel kiezers die de moslims de rug toekeerden, zijn overgelopen naar de Democratische Partij van president Susilo Bambang Yudhoyono, die ‘SBY’ wordt genoemd. Ook SBY is er niet in geslaagd de corruptie uit te bannen, integendeel: Indonesië is deze week uitgeroepen tot het ‘corruptste land van Azië’. Maar de president probeert het tenminste, met een corruptierechtbank en een machtig anti-corruptiecommissie. Bovendien heeft Yudhoyono in de vijf jaar van zijn presidentschap zijn eigen imago schoon weten te houden.

Yudhoyono heeft het ook op andere terreinen niet slecht gedaan, zij het ook niet geweldig goed. Armoede is net als corruptie nog altijd een van de belangrijkste thema’s in de verkiezingstijd: meer dan de helft van de Indonesiërs leeft rond de armoedegrens of daaronder. De economie hobbelt voort, al blijft Indonesië wel steeds verder achter bij omringende landen als Maleisië, Thailand, Singapore en Vietnam. Maar vóór alles: het is relatief rustig in Indonesië. Indonesiërs die voor rust en zekerheid kiezen, stemmen daarom op Yudhoyono.

Zijn Democratische Partij wordt nu (opnieuw volgens voorlopige uitslagen, de officiële uitslag wordt maandag verwacht) de grootste partij van het land; zij schiet omhoog van ruim 7 procent naar meer dan 20 procent. Een mooi resultaat, al moet het de president nog tegengevallen zijn, omdat voor de verkiezingen een nog veel grotere winst werd voorspeld, tot zelfs 30 procent. Maar dat geeft niet, want de grote rivalen, de partij Golkar van vicepresident Jusuf Kalla en de PDI-P van ex-president Megawati Soekarnoputri, blijven ook ver onder hun wensresultaat. Zij halen rond de 15 procent.

De uitslag geeft Yudhoyono een goede uitgangspositie voor zijn herverkiezing. Op 8 juli worden de presidentsverkiezingen gehouden, en daar gaat het echt om de macht, die in Indonesië veel meer bij de president ligt dan bij het parlement. De eerste coalitiegesprekken worden al gevoerd. Opvallend is dat vrijwel alle moslimpartijen zich spontaan bij ‘SBY’ hebben gemeld. Door zich bij hem aan te sluiten, hopen zij in ieder geval hun invloed in de regering te kunnen houden. De tegenstanders van de president bezinnen zich intussen over de vraag wie zij in die verkiezingen naar voren kunnen schuiven om een kans te maken tegen ‘SBY’. Een krachtige tegenkandidaat lijkt nog niet in zicht.

Pagina 9:

Commentaar

Meer over