Indonesië wil gevangenen door krokodillen laten bewaken

De chef van de Indonesische organisatie voor drugsbestrijding (BNN), generaal Budi Waseso, is maandag op bezoek in het noorden van Sumatra om krokodillen te selecteren voor zijn detentieproject. De geschikt bevonden reptielen moeten helpen met het bewaken van een gevangeniseiland voor drugscriminelen. 'Krokodillen kun je niet omkopen', aldus de generaal.

null Beeld anp
Beeld anp

Volgens de krant Jakarta Globe heeft Waseso zijn 'krokodillenplan' afgestemd met de minister van Justitie en Mensenrechten, maar is het nog niet honderd procent zeker dat het project doorgaat. De generaal gaat ook krokodillen op Sulawesi en in Papoea bekijken. Hij is naar eigen zeggen op zoek naar 'zo veel mogelijk en zo wreed mogelijke krokodillen'.

Waseso wil een einde maken aan de bloeiende drugshandel in penitentiaire inrichtingen, waar sommige drugscriminelen hun leven van buiten de gevangenis vrijwel ongestoord voortzetten. Gevangenen, bewakers en politie worden regelmatig opgepakt voor omkoping en corruptie. De generaal wil daarom een gevangeniseiland ver van de bewoonde wereld bouwen, waar drugscriminelen in de dodencel het zelf moeten zien te rooien.

Harde actie nodig
Indonesië executeert sinds begin dit jaar weer ter dood veroordeelden, allen drugssmokkelaars. De in oktober aangetreden president Joko Widodo stelt dat het land door drugs wordt bedreigd en harde actie tegen drugssmokkelaars nodig is. In april werden acht mensen doodgeschoten en eerder dit jaar werden zes mensen geëxecuteerd, onder wie de Nederlander Ang Kiem Soei.

Er zitten ruim 162 gevangenen in Indonesië in de dodencel: 73 veroordeelde moordenaars en 89 drugssmokkelaars. Daar zitten ook buitenlanders bij, onder meer uit Nederland, Groot-Brittannië, Frankrijk, Nigeria en Maleisië. Nederlander Siegfried Mets vecht nog tegen zijn doodstraf.

null Beeld epa
Beeld epa
Meer over