Indonesië wijst VN-troepen niet langer af

Woordvoerders van de Indonesische regering en de strijdkrachten hebben zich donderdag voor het eerst bereid verklaard op korte termijn een gewapende vredesmacht van de Verenigde Naties toe te laten in Oost-Timor....

De blauwhelmen zouden de Indonesische veiligheidstroepen moeten helpen de orde te herstellen. Na het betrekkelijk rustig verlopen referendum van afgelopen maandag is het geweld in Oost-Timor weer opgelaaid. Woensdag vielen er drie doden bij een vechtpartij voor het VN-kantoor in de hoofdstad Dili. En gisteren werden in Maliana twee Oost-Timorese medewerkers van de Verenigde Naties door pro-Indonesische milities vermoord.

De Verenigde Staten, Groot-Brittannië en Frankrijk drongen er donderdag bij Jakarta op aan snel een einde te maken aan deze geweldplegingen. Anders moet Indonesië volgens Washington de komst van een VN-macht onder ogen zien. Australië liet weten daarvoor al troepen gereed te houden.

Volgens de Indonesische secretaris van staat Muladi is het in eerste instantie aan Indonesië om een einde te maken aan de onrust. 'We hebben een internationale interventie tot op heden nog niet serieus besproken. Maar gezien de ontwikkelingen is het een alternatief dat we moeten overwegen', aldus Muladi, die erbij zei dat hij alleen voor zichzelf sprak.

Legerwoordvoerder Sudrajat vindt het logisch dat er een VN-macht naar Oost-Timor komt als blijkt dat de meerderheid maandag voor afscheiding van Indonesië heeft gestemd. 'Natuurlijk is de aanwezigheid van de VN in de overgangsperiode (naar onafhankelijkheid) noodzakelijk, want de Indonesische militairen en politie moeten zich dan terugtrekken', zei hij.

Wat de uitspraken van beide functionarissen waard zijn is niet geheel duidelijk. Minister van Buitenlandse Zaken Ali Alatas liet na een onderhoud met de speciale VN-afgezant voor Oost-Timor, Jamsheed Marker, weten dat Indonesië vasthoudt aan het in mei gesloten akkoord met de Verenigde Naties en Portugal. Daarin is vastgelegd dat Oost-Timor ten minste tot begin november onder Indonesisch bestuur blijft. Dan komt namelijk het Indonesische Volkscongres bijeen om de uitslag van het referendum te bekrachtigen.

Alatas ontkende dat de politie tekortschiet in het handhaven van orde en veiligheid in Oost-Timor, zoals VN-vertegenwoordigers en andere buitenlandse waarnemers zeggen. Volgens hen laat de politie de pro-Indonesische milities gewoon hun gang gaan bij hun aanvallen op voorstanders van de onafhankelijkheid en VN-personeel. 'De politie staat vaak tegenover een overmacht en wacht dan eerst op versterking. Maar dat betekent niet dat ze haar werk niet doet', zei Alatas.

Uit angst voor de milities zijn duizenden Timorezen de afgelopen dagen op de vlucht geslagen. Het Rode Kruis maakte gisteren bekend dat in het grensgebied met de Indonesische provincie West-Timor opvangkampen zullen worden opgezet voor twintigduizend mensen.

Jakarta heeft voorbereidingen getroffen voor de evacuatie van 200 duizend Timorezen en in Oost-Timor woonachtige Indonesiërs, als die het gebied liever verlaten wanneer het onafhankelijk wordt.

Gewapende militieleden deden donderdag in Dili een inval in een hotel waar veel buitenlandse journalisten logeren. Enkele mediamensen werden bedreigd en gewaarschuwd dat ze s'avonds zouden worden aangevallen. Veel Indonesische journalisten en waarnemers zijn gisteren geëvacueerd met twee Indonesische Hercules-vliegtuigen. Zeventig buitenlandse journalisten vertrekken vandaag met een speciale chartervlucht.

Meer over