Indonesie vraagt koningin Beatrix niet om excuses

Indonesië grijpt het komende bezoek van koningin Beatrix niet aan om een verontschuldiging te vragen voor de 350 jaar dat Nederland Indonesië heeft gekoloniseerd....

ANP

JAKARTA

Salim haalde daarmee zaterdag in de Jakarta Post de woorden van president Suharto aan. In een toespraak ter afsluiting van een conferentie over de revolutionaire periode in Indonesië na de onafhankelijkheid voegde hij daaraan toe dat 'wij niet zullen vragen om een verontschuldiging'. Voorstellen dat de koningin het bezoek aangrijpt om zich tegenover het Indonesische volk te verontschuldigen, zijn afkomstig van mensen in Nederland, niet uit Indonesië.

Nederland heeft de Indonesische onafhankelijkheid pas in 1949 erkend, toen de overdracht van de soevereiniteit werd getekend. Indonesië riep de onafhankelijkheid vier jaar eerder uit, op 17 augustus 1945, bijna onmiddellijk nadat de Japanners zich aan de geallieerden hadden overgegeven.

De koningin was aanvankelijk uitgenodigd om festiviteiten op de 17e bij te wonen. Maar nadat daarover in Nederland moeilijkheden waren ontstaan, met name vanuit de hoek van de Nederlandse veteranen, viel het besluit het bezoek enkele dagen later te laten beginnen.

Meer over