Indonesië schort omstreden Veiligheidswet op

De Indonesische regering heeft de omstreden Veiligheidswet opgeschort. President Habibie zal zijn handtekening voorlopig niet onder deze wet zetten. Volgens een legerwoordvoerder wordt gewacht op betere omstandigheden om de wet in te voeren....

Legerwoordvoerder generaal-majoor Sudrajat zei dat 'verschillende groepen in de maatschappij de tijd nodig hebben om de wet intellectueel te doorgronden'.

Donderdag en vrijdag hielden studenten in Jakarta felle betogingen tegen de wet, omdat die het leger te grote bevoegdheden geeft om protesten de kop in te drukken. Zeker drie betogers werden gedood en vele tientallen raakten vrijdag gewond tijdens nieuwe straatgevechten in de buurt van de Atmajaya-universiteit in Jakarta, waar de studenten de campus bezet hielden. De gevechten breidden zich in de loop van vrijdagmiddag uit naar de belangrijkste boulevards van Jakarta, de Jalang Thamrin en de Jalang Gatot Subroto.

De rebellerende studenten en buurtbewoners wierpen molotov-cocktails en stenen naar de oproerpolitie. De zwaarbewapende politie antwoordde met het afvuren van plastic kogels en traangas. Bij de schermutselingen werd een politieman gedood.

De gedode studenten bleken allemaal met echte kogels in de rug geschoten door scherpschutters op langere afstand van het strijdtoneel. 'Dit is geen politie, het zijn piraten en moordenaars', merkte een 25-jarige student op. De oproerpolitie ontkende met scherp geschoten te hebben.

Tijdens de studentendemonstraties zijn vrijdag zeker vier buitenlandse journalisten aangevallen, onder wie twee Nederlanders. Geen van hen raakte ernstig gewond. De verslaggevers zeiden niet door de studenten te zijn lastiggevallen, maar door andere omstanders. Een van hen zei te vermoeden dat het een gerichte actie van de geheime dienst betrof, bedoeld om hen bang te maken. Een Australische journalist kon door een student op een scooter ternauwernood in veiligheid worden gebracht, nadat hij in elkaar was geslagen door mensen die 'Australiër!' riepen.

Niet alleen in Jakarta werd met geweld gedemonstreerd tegen de Veiligheidswet. Duizenden gingen ook de straat op in Surabaya, Yogyakarta en Semarang. Ook op Celebes werden rellen gemeld.

De omstreden Veiligheidswet die donderdag was aangenomen in het Indonesische parlement stamt nog uit het tijd dat generaal Soeharto aan het bewind was. Op basis van de wet kan de president de noodtoestand uitroepen en alle macht aan de militairen toevertrouwen. Het komt er praktisch op neer dat de president een militaire staatsgreep afkondigt.

Op 1 oktober moet een nieuw parlement aantreden, waarvan verwacht wordt dat het zich zal inzetten om de Veiligheidswet te schrappen. Zou de wet nu van kracht zijn geworden dan was er een kans geweest dat het nieuwe parlement voor onbepaalde termijn niet bijeen had kunnen komen.

De rellen hebben geleid tot een daling van de koersen op de beurs van Jakarta. De index van de belangrijkste aandelen daalde 4 procent. In verband met het oproer waren de winkelcentra, de banken en de kantoren in het centrum van Jakarta gesloten.

Meer over