Indonesië erkent RMS als gesprekspartner

Voor het eerst in haar bestaan is de Molukse regering in ballingschap RMS als gesprekspartner erkend door de Indonesische regering....

De delegatie was woensdag naar Indonesië vertrokken op uitnodiging van Abdurrarahman Wahid (beter bekend als Gus Dur), de leider van de grootste moslimorganisatie van Indonesië en een van de drie kandidaten voor het presidentschap.

'Maar al snel werd duidelijk dat er meer in de lucht hing', zegt P. Thenu, de vice-president van de RMS. De delegatie kreeg zondag te horen dat ze dezelfde dag nog zou worden ontvangen door president Habibie. Na dat onderhoud volgde een ontmoeting met generaal Wiranto. De pers mocht bij beide gesprekken niet aanwezig zijn. De delegatie bestaat uit drie stafleden van de RMS, ds. J. Rutumalessy (voorzitter van de Molukse Evangelische Kerk), U. Santi (Tweede-Kamerlid PvdA) en J. Lilipaly (oud-PvdA-Kamerlid)

Volgens de president van de RMS, F. Tutuhatunewa, heeft de Indonesische regering de hulp van zijn beweging gevraagd om het geweld op Ambon te beteugelen. Sinds januari wordt daar gevochten tussen christenen en moslims. Bij deze botsingen zijn meer dan vijfhonderd doden gevallen. Het Indonesische leger kan of wil de onlusten niet bedwingen.

'Dat geweld moet stoppen', zegt vice-president Thenu, 'en daarom is het goed dat de Indonesische regering een open dialoog is aangegaan.' Thenu zegt dat er is afgesproken om de gesprekken in de toekomst voort te zetten. Woensdag keren de zes Nederlandse Molukkers terug.

De RMS (kort voor Republik Malaku Selatan of Vrije Republiek der Zuid-Molukken) werd op 25 april 1950 op het eiland Ambon uitgeroepen. Veel Molukkers hadden in het Koninklijk Nederlands-Indonesisch Leger (KNIL) meegevochten tegen de onafhankelijkheid van Indonesië en hadden geen vertrouwen in de nieuwe Indonesische staat.

De Molukse opstand werd hardhandig neergeslagen door het Indonesische leger. RMS-leider C. Soumokil vluchtte naar het naburige eiland Ceram, waar hij een guerrillastrijd begon. Na de arrestatie en executie van Soumokil werd de naar Nederland gevluchte ir. J. Manusama de eerste president in ballingschap van de RMS. In 1993 werd hij opgevolgd door de arts Tutuhatunewa. Manusama stierf twee jaar later.

Meer over