NieuwsIndia

‘Indiërs zijn al duizenden jaren bekend met wetten van de zwaartekracht, ivf en rakettechnologie’, aldus de vicerector van de Andhra University in India

Stamceltechnologie? Reageerbuisbevruchting? Helemaal geen moderne innovaties, maar duizenden jaren geleden door de oude Indiërs ontdekt. Die wisten ook al beter hoe de wetten van de zwaartekracht in elkaar steken dan Isaac Newton en Albert Einstein.

Narendra Modi zelf vertelde in 2014 medici in Mumbai dat het bestaan van Ganesha, de god met de olifantenkop, bewijst dat de oude Indiërs al plastische chirurgie kenden. Beeld REUTERS
Narendra Modi zelf vertelde in 2014 medici in Mumbai dat het bestaan van Ganesha, de god met de olifantenkop, bewijst dat de oude Indiërs al plastische chirurgie kenden.Beeld REUTERS

Deze en andere rare uitspraken werden afgelopen weekeinde gedaan op een prestigieuze wetenschappelijke conferentie in India. De uitspraken veroorzaakten een rel, want de conferentie werd geopend door premier Narendra Modi, en India is een land met een serieuze (natuur-)wetenschappelijke traditie.

‘Wij hadden al honderd kaurava’s uit één moeder dankzij stamceltechnologie en ivf’, verklaarde vicerector Gollapalli Nageshwara Rao van de Andhra University in Visakhapatnam. De hoogleraar anorganische chemie beroept zich op het hindoe-epos Mahabharata. Daarin baart de onvruchtbare prinses Gandhari een levenloos stuk vlees dat door de wijze Vyasa in honderd stukjes wordt gesneden die vervolgens in aarden potten uitgroeien tot evenzoveel gezonde kinderen, de latere hoofdpersonen van het epos.

Geleide raketten

Rao vertelde op dezelfde bijeenkomst voor jongeren ook dat de oude Indiërs al vergevorderd waren met vliegtuig- en rakettechnologie. Zo had de demonenkoning Ravana 24 soorten vliegtuigen en schakelde Heer Vishnu zijn vijanden uit met chakras, een soort geleide raketten. Wetenschapper Kannan J. Krishnan uit Tamil Nadu claimde dat zowel Newton als Einstein de zwaartekracht niet goed begreep en dat zwaartekrachtgolven ‘Narendra Modi-golven’ zouden moeten heten.

De organisatoren van de conferentie reageerden geschrokken op de ophef. ‘Wij onderschrijven deze opvattingen niet en distantiëren ons ervan’, zei Premendu P. Mathur van de Indian Scientific Congress Association. Hij maakt zich zorgen dat ‘verantwoordelijke mensen’ dit soort uitspraken doen.

‘Het is verkeerd om mythologie en wetenschap te mengen’, liet de seculiere ngo Breakthrough Science Society weten. De Ramayana, Mahabharata en andere hindoeteksten zijn poëtische en ethische literaire werken, geen wetenschap. Je moet er ook geen anachronistische interpretaties op loslaten.’

Pseudowetenschap

Critici plaatsen de uitspraken in een gestage stroom van religieus geïnspireerde pseudowetenschap die verbonden is met de rechts-nationalistische hindoepartij BJP van premier Modi. Daarin worden vaak bizarre claims gedaan om een vermeend hindoeïstisch gouden tijdperk te verheerlijken.

Zo beweerde BJP-parlementariër Ramesh Pokhriyal Nishank dat in India honderdduizend jaar geleden al kernproeven werden gedaan. En Modi zelf vertelde in 2014 medici in Mumbai dat het bestaan van Ganesha, de god met de olifantenkop, bewijst dat de oude Indiërs al plastische chirurgie kenden.

De hindoeïstische pseudowetenschap is politiek relevant. Minister van hoger onderwijs Satyapal Singh verklaarde vorig jaar dat de evolutietheorie van Charles Darwin niet klopt. Hij kondigde meteen aan dat hij daarom het curriculum van Indiase middelbare scholen ging aanpassen.

Iets wat afgelopen jaren ook in diverse Amerikaanse staten is gebeurd.

Meer over