Indiër noemt kledingwinkel 'Hitler' - de koosnaam van zijn strenge grootvader

De Indiase eigenaar die zijn kledingwinkel 'Hitler' heeft genoemd, wil de naam van zijn boetiek alleen veranderen als hij wordt gecompenseerd voor de kosten. Ondertussen wordt de rel rondom deze naam steeds groter.

Mensen wandelen langs de pui van de winkel. Beeld AP
Mensen wandelen langs de pui van de winkel.Beeld AP

De winkel werd tien dagen geleden geopend in de Indiase stad Ahmedabad met de naam 'Hitler'in grote letters op de pui, en een swastika op de letter 'i'. De eigenaar, Rajesh Shah, beweert dat hij geen idee had wie Adolf Hitler was, en dat het vroeger een koosnaampje was voor zijn opa omdat die 'erg streng' zou zij geweest.

'Ik wist niet dat ik er mensen mee zou beledigen of kwetsen', zei hij tegen persbureau AFP. 'Pas nadat ik de winkel had geopend, ontdekte ik dat Hitler zes miljoen mensen heeft vermoord.'

Geen idee
Het verhaal van Shah kan zeker kloppen, bevestigt Esther David, een joods-Indiase schrijfster die in Ahmedabad woont. Ze voelt zichzelf ernstig 'verstoord' door de naam van de winkel, maar voegt dat de naam Hitler in India wel vaker wordt gebruikt om dominante mensen te omschrijven. Mensen hebben eigenlijk geen idee wie Hitler echt was.

Een Israëlische diplomaat heeft volgens AFP aangegeven de zaak 'tot het hoogste niveau' ter sprake te brengen.

Shah wil de naam best veranderen, maar zegt dat niet te kunnen betalen.'Ik heb kosten gemaakt voor het logo, het uitgangbord en de visitekaartjes', aldus Shah. Hij schat dat de kosten ongeveer 2100 euro bedragen.

Rajesh Shah schrijft een rekening uit. Beeld ap
Rajesh Shah schrijft een rekening uit.Beeld ap
Rajesh Shah met een visitekaartje van zijn winkel Beeld afp
Rajesh Shah met een visitekaartje van zijn winkelBeeld afp
Meer over