nieuws

Indiase veiligheidstroepen zien mijnwerkers aan voor rebellen: zeker veertien doden

Indiase veiligheidstroepen hebben zeker veertien burgers gedood. De eerste zes werden ten onrechte aangezien voor rebellen, waarna bij een protest van woedende omwonenden nog eens acht doden vielen. Ook is er een lid van de veiligheidstroepen om het leven gekomen.

Redactie
Een soldaat houdt de wacht bij het militaire kamp in Nagaland waar honderden mensen verhaal kwamen halen nadat Indiase veiligheidstroepen zes mijnwerkers doodden. Beeld AP
Een soldaat houdt de wacht bij het militaire kamp in Nagaland waar honderden mensen verhaal kwamen halen nadat Indiase veiligheidstroepen zes mijnwerkers doodden.Beeld AP

Leden van de Assam Rifles-eenheid zijn in de noordoostelijke staat Nagaland, aan de grens met Myanmar, bezig met een operatie tegen rebellen. Zij openden het vuur op een wagen met zeker dertig mijnwerkers, in de veronderstelling dat het rebellen waren. Dat gebeurde volgens de politie nadat er informatie was binnengekomen over rebellen die zich in het gebied zouden verplaatsen.

Het nieuws over de aanval verspreidde zich snel onder de omwonenden, die de veiligheidstroepen al langer beschuldigen van aanvallen tegen onschuldige burgers. Honderden mensen gingen naar het kamp van Assam Rifles om verhaal te halen, maar dit resulteerde in confrontaties. Ze staken auto’s in brand en vielen meerdere leden aan. Bij een tegenaanval van de troepen kwamen acht burgers om het leven, alsmede een lid van de veiligheidstroepen.

Minister Amit Shah van Binnenlandse Zaken betreurt het incident. Hij heeft zijn condoleances overgebracht aan de nabestaanden en een onderzoek aangekondigd.

Meer over