Indiase regeringspartij BJP toont haar havikengezicht

De BJP wil haar kiezers terug. Al maanden verliest de Indiase regeringspartij alle deelstaatverkiezingen en klaagt de achterban dat er een andere politiek gevoerd moet worden....

Van onze correspondente Sacha Kester

De BJP won twee jaar geleden de parlementsverkiezingen, maar kreeg niet genoeg zetels om alleen te regeren. Samen met twintig andere partijen werd de National Democratic Alliance (NDA) gevormd, een seculiere coalitie die de BJP dwong een middenweg te bewandelen. Vajpayee, het gematigde gezicht van de partij, werd premier en de hindoe-nationalistische agenda werd op de plank gelegd.

De afgelopen maanden werd de BJP echter met haar eigen achterban geconfronteerd. De groeperingen waaruit de BJP is voortgekomen, hadden zich voorgenomen dit jaar de oude plannen uit te voeren om een tempel voor de god Ram te bouwen op de plek in de stad Ayodhya waar in 1992 de Babar-moskee was vernietigd. De campagne liep volledig uit de hand en uiteindelijk werden bij communale rellen meer dan duizend moslims afgeslacht in de deelstaat Gujarat.

Vervolgens werd de BJP door haar coalitiegenoten onder druk gezet om de bouw van de tempel te verbieden. Schoorvoetend besloot de regering in ieder geval de uitspraak van het Hooggerechtshof af te wachten, een beslissing die de partij niet in dank is afgenomen door haar achterban. Alle deelstaatverkiezingen die het afgelopen jaar zijn gehouden, heeft de BJP jammerlijk verloren.

'We hebben onze idealen laten verslappen', zo luidde de diagnose en op het partijcongres in april in Goa werd duidelijk dat de BJP terugkeert naar haar basis. Het was kort na de slachtingen in Gujarat en iedereen verwachtte dat deelstaatpremier Narendra Modi, die door velen verantwoordelijk wordt gehouden voor het geweld, zijn ontslag zou krijgen.

Het tegendeel gebeurde: Modi bood zelf aan op te stappen, maar werd dringend verzocht aan te blijven. Het geweld had het kiezerspubliek in Gujarat in het voordeel van de BJP gepolariseerd en daarom zagen de haviken van de BJP hem juist als hun beste kaart.

Het zijn vooral de jongeren in de BJP die willen dat de partij zich als agressief profileert, en deze jonge mensen zijn nu door Vajpayee in de regering benoemd. Een andere havik, Vinay Katyar, is onlangs aangesteld als partijleider in Uttar Pradesh, de deelstaat waar de tempel gebouwd moet worden, en waarschijnlijk is Uma Barthi, de vrouw die Modi hartstochtelijk heeft verdedigd in het parlement, de toekomstige leider van de deelstaat Madhya Pradesh.

Maar vooral met de benoeming van Lal Krishna Advani als vice-premier geeft de partij aan welke kant ze op wil. Dit is het signaal dat de BJP hem als opvolger van Vajpayee beschouwt. Dat zou betekenen dat een van de grootste haviken aan het hoofd van de regering komt te staan.

Advani stond in 1992 zelf vooraan toe te kijken bij de vernietiging van de moskee. Hij is openlijk anti-moslim (12 procent van de Indiase bevolking) en hij geeft niet snel toe op ideologische punten, wat ook geldt voor de spanningen met buurland Pakistan.

Meer over