Indiase politicus niet vervolgd voor vernieling moskee

De Indiase vice-premier Lal Krishna Advani wordt niet vervolgd voor zijn rol bij de verwoesting, elf jaar geleden, van een eeuwenoude moskee in de noordelijke stad Ayodhya....

AP

Advani, de nummer twee van de regerende Bharatiya Janata Partij (BJP) en een mogelijke toekomstige premier, was in Ayodhya toen tienduizenden hindoenationalisten daar op 6 december 1992 met schoppen, breekijzers en blote handen de 16de-eeuwse Babar-moskee afbraken, omdat die zou staan op de geboorteplaats van de god Ram.

Advani was aangeklaagd wegens opruiing, maar de rechtbank in Rae Bareli in Noord-India verwierp die aantijging. Videobeelden bewijzen volgens de rechter dat Advani de menigte in Ayodhya had bezworen de moskee niet te vernielen.

De andere zeven, onder wie minister van Ontwikkeling Murli Manohar Joshi en oud-minister van Sport Uma Bharti, krijgen op 10 oktober te horen waarvoor zij precies worden vervolgd. Op de voorpagina's van Indiase kranten prijkten vrijdag foto's uit 1992 van Joshi en Bharti die elkaar juichend omarmen terwijl de moskee wordt vernield.

Meer over