Indiase politici bekvechten om partijsymbool: wie krijgt de fiets?

India is de grootste democratie ter wereld maar ook de bakermat van de politieke marketing. Alle politieke partijen (zeven nationale partijen en 48 deelstaatpartijen) hebben een eigen symbool of logo. Dat systeem dateert van kort na de Indiase onafhankelijkheid, toen bij de eerste vrije verkiezingen in 1951 nog geen 20 procent van de kiezers kon lezen en schrijven.

null Beeld
Beeld

De symbolen weerspiegelen de belevingswereld van de gewone Indiërs: de opgestoken hand van de Congrespartij, de lotusbloem van de Bharatiya Janata Partij (BJP) van premier Narendra Modi en de korenhalm en sikkel van de Communistische Partij van India. Praktische, ouderwetse symbolen zijn populair: bril, ladder, klok, bus, lamp, telefoon. Als een leesplankje.

Hoewel de geletterdheid in India tegenwoordig aanzienlijk is verbeterd, zijn die partijsymbolen nog steeds krachtig, al is het maar omdat de meeste al meer dan een halve eeuw dienst doen en in het stemhokje en op de stemcomputer alleen de naam van een kandidaat en het symbool van zijn partij zichtbaar zijn. En dus zijn de symbolen van grote waarde, zoals bedrijfslogo's.

null Beeld
Beeld

Gewone man

Over een van die politieke symbolen, de fiets van de socialistische Samjawadi Partij in Uttar Pradesh, de belangrijkste Indiase deelstaat, is afgelopen weken een enorme vete ontbrand. De reden: premier Akhilesh Yadav betwist zijn bejaarde vader en partijleider Mulayam Singh de macht in de partij. Een scheuring dreigt, en wie krijgt dan de fiets?

Vooral Yadav meent recht te hebben op het symbool, want hij fietste bij de laatste verkiezingscampagne persoonlijk de halve deelstaat rond. En de fiets is natuurlijk een geweldig symbool voor een partij die beweert op te komen voor de gewone man. Al ziet het er raar uit als partijbonzen zich laten rondrijden in dure limousines met op de motorkap vlaggetjes met de fiets.

null Beeld
Beeld

Ramp

De ruzie komt op een slecht moment, enkele weken voor de deelstaatverkiezingen in Uttar Pradesh. Vader en zoon moesten vrijdag opdraven bij een hoorzitting van de nationale Verkiezingscommissie (EC). Als de commissie er niet uitkomt, moeten beide partijen de fiets opgeven en een nieuw teken kiezen uit de officiële Lijst van Vrije Symbolen. Daar is veel keuze, van het vliegtuig op 1 tot de knot wol op 75. Het nadeel is alleen dat geen kiezer die nieuwe symbolen al kent.

Dit scenario zou volgens de kenners dan ook een ramp zijn. Vooral kiezers op het platteland zullen in de war raken, zei oud-EC-voorzitter S.Y. Quraishi. Maar volgens een jonge aanhanger van Yadav in de Hindustan Times is dit het tijdperk van Whatsapp en Facebook. 'Binnen enkele minuten zal het (nieuwe) partijsymbool naar elk dorp in de staat zijn gecommuniceerd.'

Partijen mogen trouwens ook een logo verzinnen. Alleen religieuze symboliek is verboden, want India is een seculiere staat, stelde het Hooggerechtshof. Al kun je daar ook wel omheen. De BJP-lotus is een religieus symbool, maar ook gewoon een bloem.

null Beeld
Beeld
Meer over