Indiase helse roadmovie Sexy Durga wint IFFR Tiger-competitie

Sexy Durga wint competitie voor nieuw filmtalent op het 46e International Film Festival Rotterdam. Het festival is in vorm en werd opgeleefd door enkele prominente gasten.

Sexy Durga: een sinistere Indiase roadmovie. Beeld
Sexy Durga: een sinistere Indiase roadmovie.Beeld

De Tiger-award winnaar Sexy Durga, vrijdagavond bekroond op het International Film Festival Rotterdam, is geen reclame voor de Indiase VVV. Hoe een liftend jong stel, op de vlucht, dieper in de problemen geraakt na het instappen in een busje met nare inzittenden. En niet op steun hoeft te rekenen van de intimiderende verkeerspolitie.

Vindingrijk

De derde speelfilm van de Indiase filmmaker Sanal Kumar Sasidharan (39) is omlijst met opnamen van een kleurrijke processie: mannen die zich in trance aan door hun huid gestoken haken laten wiegen, ter ere van de Hindoe-godin Durga. Die adoratie is er niet voor het meisje achterin het busje, dat ook Durga heet, maar voortdurend gekleineerd en bedreigd wordt in Sasidharans rigoureuze en enigszins afstompende roadmovie over religieuze aanbidding, machtsmisbruik en machismo.

De internationale jury prees de 'gewaagde en vindingrijke benadering' in Sexy Durga, de wijze waarop de film de machtsdynamiek toont tussen 'geslacht, klasse en autoriteit'. Aan de Tigeraward is een geldbedrag van 40.000 euro verbonden.

De Juryprijs werd toegekend aan Rey, waarin Niles Atallah een legende over een 17e eeuwse avonturier die een koninkrijk sticht in Zuid-Amerika met veelzijdige cinematografische methoden uitpluist. De Chileens-Amerikaanse regisseur ontwierp maskers voor zijn acteurs, en begroef een deel van zijn filmmateriaal om zo kunstmatig een verouderingsproces te bewerkstelligen.

Kijk verder

Lees onze interviews, recensies en besprekingen in het kader van het 46ste International Filmfestival Rotterdam. Alle nieuws- en achtergrondartikelen verzameld op een website.

De zaalwaardering voor de Tiger-competitie was dit jaar aan de lage kant, gezien de posities van het achttal titels op de Warsteiner-lijst van publieksfavorieten. Winnaar Sexy Durga eindigt op 136. Dit zegt niet per se iets over de kwaliteit. De in cinefiele kringen toch zeer gewaardeerde cineast Amat Escalante (o.a. Heli) vinden we twee plaatsjes lager, op 138, met zijn mix van sociaal drama en tentakelseks-sciencefiction in La región salvaje; vermoedelijk de vreemdste onder alle 484 vertoonde titels. IFFR was nooit een festival van gemiddelden: sommige films bekoren een select publiek.

Memorabel

Een memorabel uithangbord van de 46e editie van het IFFR was gast Barry Jenkins. De 37-jarige Amerikaanse regisseur die in week waarin hij acht Oscarnominaties verkreeg voor zijn drama Moonlight alle tijd nam om van gedachte te wisselen met het Rotterdamse publiek. Over hoe hij, als jongen uit de achterbuurt van Miami, geïnspireerd raakte door het werk van zulke typisch Rotterdamse regisseurs als Céline Sciamma (Girlhood) en Claire Denis (Beau travail).

Dat directeur Bero Beyer de banden met de Nederlandse distributeurs heeft aangehaald is, zichtbaar in de programmering en de gastenlijst. Ook de uitwisseling met het EYE filmmuseum te Amsterdam was nu eens goed getimed: de daar exposerende Hongaarse cineast Béla Tarr wipte gewoon even over naar Rotterdam voor zijn masterclass.

Barry Jenkins, regisseur van de kaskraker Moonlight, kwam ook naar Rotterdam. Beeld anp
Barry Jenkins, regisseur van de kaskraker Moonlight, kwam ook naar Rotterdam.Beeld anp

In vorm

Binnen het overkoepelend jaarthema Parallax Views, over breuklijnen in de samenleving, viel met name het deelprogramma Black Rebels op: een sterke selectie films van merendeels zwarte filmmakers. Een belangrijke fysieke uitbreiding van het Rotterdamse festival is het nieuwe KINO-theater. Perfecte projectie op groot doek, sfeervolle ambiance en gelegen op twee steenworpen van festivalcentrum De Doelen.

En dan mocht de openingsfilm Lemon dit jaar wat weinig bijzonder zijn; een nukkige komedie over een weinig begaafd acteur te L.A., maar Rotterdam troefde de concurrerende festivals te Sundance en Berlijn af met de wereldpremière van Super Dark Times van debutant Kevin Phillips. Een uiterst sfeervolle coming of age-thriller over vier pubers en een traumatisch ongeluk in het Amerika van de jaren negentig. Te laat gestrikt om nog in te passen in de Tigercompetitie, maar niettemin precies zo'n benodigde festivalontdekking. IFFR is in vorm.

Volkskrantdag & Volkskrantdag Kop van Zuid 2017

Traditiegetrouw sluit ook de 46ste editie van International Film Festival Rotterdam af met de Volkskrantdag op zondag 5 februari 2017. Een niet te missen slot op de laatste dag van het festival met de vertoning van vijf films achter elkaar, geselecteerd door de IFFR-programmeurs en de Volkskrant-filmredactie. Koop hier nog snel kaarten.

Winnaars

Hivos Tiger-award:
Sexy Durga (Sanal Kumar Sasidharan)

Speciale juryprijs:
Rey (Niles Atallah)

Warsteiner publieksprijs:
Moonlight (Barry Jenkins)

Bright Future Award:
Mes nuits feront écho (Sophie Goyette)

Internationale persprijs (FIPRESCI-award):
Pela Janela (Caroline Leone)

Nederlandse persprijs (KNF-award):
King of the Belgians (Peter Broses, Jessica Woodworth)

Meer over