NIEUWSINDIA

Indiase deelstaat vecht omstreden burgerschapswet van regering-Modi aan bij hooggerechtshof

De Indiase deelstaat Kerala heeft dinsdag bij het hooggerechtshof in Delhi de grondwettigheid aangevochten van een burgerschapswet die de Indiase regering eind vorig jaar invoerde. De wet leidt in het hele land al wekenlang tot massale protesten, waarbij 23 doden zijn gevallen.

Demonstranten betogen tegen de omstreden burgerschapswet in het Indiase Kochi, op 1 januari.Beeld AFP

De communistische regering van de zuidelijke deelstaat noemt de wet, die de naturalisatie regelt van vervolgde religieuze minderheden uit islamitische buurlanden, een schending van het seculiere karakter van de Indiase grondwet. Kerala beschuldigt de regering van de hindoe-nationalistische premier Narendra Modi ervan verdeeldheid te zaaien in het extreem diverse India.

De burgerschapswet beoogt de naturalisatie te versoepelen van leden van zes minderheden (hindoes, parsi’s, sikhs, boeddhisten, jains en christenen) uit Afghanistan, Bangladesh en Pakistan, die van oudsher vervolgd worden en voor 2015 naar India vluchtten. Moslims zijn uitgesloten, volgens de regering omdat die in de drie overwegend islamitische landen niet vervolgd kunnen worden.

De wet leidt al weken tot hevige protesten in hele land. Tegenstanders noemen de wet discriminerend voor moslims, want waarom zijn alleen die categorisch uitgesloten en regelt de wet niks voor vervolgde islamitische minderheden uit twee overwegend boeddhistische buurlanden, Sri Lanka en Myanmar?

Veel critici vinden de wet ook in strijd met het seculiere karakter van de Indiase grondwet (de oudste nog van kracht zijnde postkoloniale grondwet en in India een bijna heilige tekst), vooral omdat de wet religie tot een criterium voor burgerschap zou maken. In Assam waren inwoners juist bang dat de wet duizenden illegale migranten uit islamitisch Bangladesh zou legaliseren.

De vrees is dat de wet gebruikt zal worden in combinatie met een nieuw nationaal burgerregister, waarbij alle Indiërs met documenten hun antecedenten moeten aantonen. Omdat veel mensen in India geen papieren hebben, zelfs geen geboortebewijs, zijn ze bang dat ze het land worden uitgezet. Vooral moslims vrezen getroffen en uitgezet te worden. De wet komt boven op andere moslimvijandige maatregelen, zoals de intrekking van de autonomie van de in meerderheid islamitische deelstaat Kashmir.

Kerala, dat een grote christelijke minderheid heeft, is niet de enige deelstaat die zich verzet tegen de wet – eerder met een resolutie en grote advertenties in landelijke kranten. Ook de eerste minister van West-Bengalen, Mamata Banerjee, heeft zich fel tegen de wet gekeerd. Haar partij organiseerde massale protestmanifestaties. De deelstaten Punjab, Madhya Pradesh en Rajasthan, geregeerd door de oppositionele Congrespartij, hebben aangekondigd de wet niet te zullen uitvoeren. Zo ook Maharashtra, waar de Congrespartij in een coalitie regeert.

De tegenstand van de vijf genoemde deelstaatregeringen is een tegenvaller voor de regering-Modi. Woordvoerders van Modi’s Bharatiya Janata Party doen het verzet tegen de wet af als louter politiek-strategisch gemotiveerd. Minister Ravi Shankar Prasad van Justitie liet dinsdag weten dat de deelstaatregeringen een ‘grondwettelijke plicht’ hebben om de centrale wet uit te voeren.

Het Indiase Hooggerechtshof zou de wet in theorie kunnen terugdraaien. Vrijdag gelastte de hoogste rechter de regering-Modi binnen één week alle inperkingen te herzien die het vorig jaar oplegde aan Kashmir. De in meerderheid islamitische deelstaat is onrustig sinds de regering vorig jaar augustus zijn semi-autonome status afschafte. Het hof ziet de maatregelen, waaronder het onbeperkt platleggen van internet, als een vorm van illegaal machtsmisbruik dat niet wordt gelegitimeerd door de ernst van de straatprotesten.

Verder lezen

Nieuws Moslimminderheid India demonstreert tegen nieuwe burgerschapswet.

Nieuws Felle protesten na overval knokploegen op elite-universiteit. Heeft Modi’s cultuurstrijd de academische wereld bereikt?

In beeld Moslim in het land van Modi.

Meer over