Nieuws

Indiase deelstaat Rajasthan sluit internet af uit angst voor spieken bij examens

Meer dan 25 miljoen inwoners van Rajasthan zaten afgelopen zondag zonder internet, omdat de lokale overheid wilde voorkomen dat een belangrijk examen zou uitlekken. Examenfraude is een structureel probleem in India.

Leraren tekenen kruisen op de tafels om leerlingen afstand te laten houden, in de deelstaat Chennai Beeld EPA
Leraren tekenen kruisen op de tafels om leerlingen afstand te laten houden, in de deelstaat ChennaiBeeld EPA

Honderdduizenden Indiërs zaten er zondag in Rajasthan klaar voor: het lerarenexamen. Ze moesten dit behalen om als docent in het lager en voortgezet onderwijs aan de slag te kunnen. Duizenden centra waren gevuld met kandidaten. Het leraarschap is in India immers een aantrekkelijke baan met relatief goede arbeidsvoorwaarden. Voor veel Indiërs is het een weg omhoog uit de armoede.

Het werd een opmerkelijke dag. Talloze districten van Rajasthan besloten het internet af te sluiten uit angst voor examenfraude. De hoofdstad Jaipur moest het twaalf uur lang zonder internet stellen. In totaal werd op deze manier bij meer dan 25 miljoen Indiërs hun toegang tot het internet afgesneden. Ook hingen er op alle examenlocatie camera’s. Eigen mondkapjes waren niet toegestaan: daar kun je tenslotte iets in verstoppen.

India heeft een reputatie als het gaat om examenfraude. De druk op studenten om te slagen is enorm. Elk jaar komen er zo’n 17 miljoen arbeidskrachten bij in het land, terwijl er maar zo’n 5 miljoen banen vrijkomen. Sommige docenten spelen op de wanhoop in door examenantwoorden te verkopen. Ook is er een heuse ‘spiekmaffia’ ontstaan die antwoorden via bluetooth doorgeeft.

In 2015 kwam de Indiase deelstaat Rajasthan internationaal in het nieuws toen er een foto opdook van een schoolgebouw waar ouders langs de muur omhoog klommen om spiekbriefjes te overhandigen. ‘Dit is het teken van een gebroken onderwijssysteem’, zei onderzoeker Yamini Aijyar van de denktank Centre for Policy Research daarover tegen The Guardian. Leraren op openbare scholen zouden dermate ondergekwalificeerd zijn, dat veel scholieren simpelweg niet in staat zijn de stof op examenniveau te beheersen.

De afsluiting van het internet bracht in Rajasthan voor sommige kandidaten overigens weer nieuwe problemen met zich mee. Zo kon de student Anirudh Prajapat de examenlocatie bijna niet vinden omdat zijn navigatie-app het niet deed, zo vertelde hij aan The Times of India.

Meer over