Indiana Jones: The Complete Adventures

BART KOETSENRUIJTER

Indiana Jones: The Complete Adventures

(2012), distributie Universal Pictures Benelux, € 59,90

Verschijnt 18 september.

Iets nieuws viel er blijkbaar niet meer toe te voegen aan de vierdelige avonturencyclus rond Indiana Jones. Maar waarom ook, de extra's die in de dertig jaar na Raiders of the Lost Ark (1981) verschenen, meestal op de dvd's van de film, vertellen alles wat er te vertellen valt. Ze vormen nu een uitputtende hoeveelheid materiaal op de vijfde disc. Het zijn voor het grootste deel de geijkte extra's, als The Making Of, The Stunts Of, Adventures in Post Production en meer van dergelijke minireportages, niet zelden gedestilleerd uit dezelfde interviewsessie met de makers.

Bijzonder is Vintage: the Making of Raiders of the Lost Ark, een documentaire van een uur die ene Phillip Schuman maakte tijdens de opnamen van George Lucas' en Steven Spielbergs actiefilm, waarvan het destijds nog maar de vraag was of het zo'n klassieker zou worden, al waren beiden na Star Wars en Jaws natuurlijk geen beginneling meer. Als één ding (nog maar weer eens) duidelijk wordt uit die beelden, dan is het wel dat alles wat op die andere extra's staat authentiek en ongelogen is: mannen (want het zijn voornamelijk mannen) die avonturenfilms maken, zijn bovenal jongens met dromen. Ze gebruiken een avonturenfilm als excuus om ingewikkelde trucs en stunts uit te halen en om, Harrison Ford zegt het letterlijk, lekker te reizen langs de meest exotische locaties.

Het lijkt erop dat Schuman mocht filmen en vragen wat-ie wilde en dat levert een geweldige documentaire op. In mooie, soms belabberde, grofkorrelige beelden. Dat laatste geldt voor de films natuurlijk niet. Die zijn voor deze Blu-ray release allemaal nog eens opgepoetst. Het intensiefst de oudste: van Raiders of the Lost Ark werden de filmbeelden stuk voor stuk digitaal verbeterd. Het geluid onderging een al even secure restauratie en klinkt nu zoals het in 1981 zelfs in de bioscoop niet mogelijk was.

undefined

Meer over