nieuws

India trapt tegelijk met vaccinatiecampagne ook grootste festival ter wereld af

Terwijl de Indiase regering in New Delhi haar grote vaccinatiecampagne tegen het coronavirus aftrapte, verdrongen zich zaterdag aan de oevers van de Ganges in Noord-India ruim een miljoen pelgrims. Ze vieren het begin van de Kumbh Mela, het grootste religieuze festival ter wereld.

Hindoes in Haridwar baden in de Ganges.  Beeld AP
Hindoes in Haridwar baden in de Ganges.Beeld AP

Hindoes trokken deze week massaal naar Haridwar, een heilige stad in de uitlopers van de Himalaya waar elke twaalf jaar op een door astrologen bepaald tijdstip de Kumbh Mela plaatsvindt. De pelgrims komen er om te baden in het ijskoude water van de Ganges en hun zonden weg te wassen. Angst voor het coronavirus schrikt hen niet af. Een mondkapje dragen de meeste mensen niet en afstand houden is vrijwel onmogelijk.

Komende weken worden nog eens miljoenen pelgrims meer in Haridwar verwacht. De autoriteiten zeiden tegen persbureau AFP dat zij een coronaramp denken te voorkomen door het reguleren van de aantallen bezoekers, het strikt handhaven van sociale afstand en het met kleurcodes indelen van badlocaties. ‘Zeker, de pandemie is een zorg, maar we nemen alle voorzorgen’, aldus een van de organisatoren.

India is intussen zaterdag begonnen met wat de regering van premier Narendra Modi de grootste vaccinatiecampagne ter wereld noemt. Daarbij moet binnen enkele maanden tijd een groot deel van de bevolking van 1,4 miljard mensen worden gevaccineerd. Meer dan 3000 prikcentra worden daartoe in het hele land ingericht. De eerste dag werden volgens de regering al 300.000 mensen gevaccineerd.

Artsen, verplegend personeel en andere vitale medische groepen krijgen bij de vaccinatie voorrang, alsmede schoonmaak- en beveiligingspersoneel. Daarna komen ouderen, mensen met een aandoening en andere risicogroepen aan de beurt. Binnen zes tot acht maanden moeten 300 miljoen Indiërs zijn ingeënt, is de hoop.

Bij de campagne worden twee lokaal geproduceerde vaccins ingezet, Covishield van Oxford University / AstraZeneca en Covaxin van het Indiase bedrijf Bharat Biotech. Dat laatste vaccin, waarover de regering-Modi al maanden hoog opgeeft, heeft nog niet alle fase drie-studies doorlopen, en de werkzaamheid ervan is nog niet officieel aangetoond. India is de grootste vaccinproducent ter wereld.

India is na de Verenigde Staten wereldwijd tot nu toe het zwaarst getroffen land in de covid-19-pandemie, met meer dan 10,5 miljoen geregistreerde besmettingen en zeker 151.000 coronadoden. Sinds de piek van medio september is de verspreidingstempo van het virus wel aan het afnemen.

Meer over