nieuwsluchtgevecht india en pakistan

India en Pakistan zetten confrontatie voort met luchtaanvallen en beschietingen

India en Pakistan hebben woensdag luchtaanvallen uitgevoerd op elkaars posities in betwist Kashmir en vijandelijke vliegtuigen neergeschoten. Ook hebben ze artilleriebeschietingen uitgevoerd op zeker twaalf locaties langs de bestandslijn tussen de door hen gecontroleerde delen van Kashmir.

Indiase soldaten bij het wrak van een woensdag door Pakistan neergeschoten toestel in Kashmir. Beeld AP
Indiase soldaten bij het wrak van een woensdag door Pakistan neergeschoten toestel in Kashmir.Beeld AP

Pakistan zegt twee Indiase vliegtuigen te hebben neergehaald, waarbij een Indiase piloot is gevangengenomen. India zegt een Pakistaans toestel te hebben neergeschoten. Bij Srinagar in Indiaas Kashmir is een Indiase gevechtshelikopter neergestort. Daarbij kwamen vier inzittenden om. Indiase mortieren zouden langs de grens zes Pakistaanse burgers hebben gedood.

Een officieel Pakistaans Twitter-account publiceerde beelden van de gewonde en geblinddoekte Indiase piloot. Andere video’s laten zien hoe hij door Pakistaanse soldaten tegen een woedende menigte wordt beschermd, en hoe hij rustig een kop thee drinkt en de Pakistaanse officieren heren noemt. De beelden gingen viraal en maakten de piloot een held in eigen land.

India erkende woensdag dat het een MIG-21-gevechtsvliegtuig is kwijtgeraakt. Dat zou zijn gebeurd in gevecht met Pakistaanse toestellen in het Indiaas deel van Kashmir. Een regeringswoordvoerder in Delhi noemde de Pakistaanse videobeelden van de gevangen piloot een ‘vulgaire vertoning’ en een schending van de Geneefse conventie over de behandeling van krijgsgevangenen. India verwacht dat de piloot snel en ongedeerd zal worden overgedragen.

null Beeld

Nieuwe rode lijn

De Pakistaanse premier Imran Khan stelde woensdag zijn Indiase collega Narendra Modi voor snel besprekingen te beginnen die de spanningen tussen de twee buurlanden kunnen verminderen. Volgens Khan heeft geen van beide partijen baat bij oorlog. Hij hoopt dat het gezond verstand de overhand neemt. ‘Pakistan is klaar om samen te werken’, zei Khan in een televisietoespraak. ‘Laten we om de tafel gaan zitten en een oplossing vinden.’

De Indiase regering liet woensdag weten dat India allerminst uit is op verdere escalatie, en zal blijven optreden met verantwoordelijkheid en terughoudendheid. Maar volgens een voormalige ambassadeur van India in de VS heeft India wel een ‘nieuwe rode lijn’ getrokken tegen Pakistan. ‘De Indiase politiek van strategische terughoudendheid is voorbij’, aldus de diplomaat, Lalit Mansingh, die dat opmaakt uit de eerste Indiase luchtaanval van dinsdag.

Die luchtaanval was gericht op een vermeend trainingskamp in Pakistan van de jihadistische groepering Jaish-e-Mohammed. Bij de actie, de eerste Indiase luchtaanval in Pakistan sinds de oorlog over Bangladesh in 1971, zijn volgens India meer dan driehonderd ‘terroristen’ gedood. JeM had de zelfmoordaanslag opgeëist in Pulwama, Indiaas Kashmir, waarbij op 14 februari 40 Indiase paramilitairen omkwamen en waarmee de huidige confrontatie begon. Volgens India werden in het verwoeste kamp nieuwe aanslagen voorbereid.

Pakistan sloot vanwege de wederzijdse luchtaanvallen woensdag zijn luchtruim. Een aantal grote luchtvaartmaatschappijen, waaronder Emirates en Qatar Airways, schortte direct daarop alle vluchten naar Pakistan op. India sloot eerder al het luchtruim van Indiaas Kashmir. Luchtvaartmaatschappijen die van Europa en het Midden-Oosten over Pakistan en India naar Zuidoost- en Oost-Azië vliegen, leiden hun vluchten zuidelijk van Pakistan om via Mumbai.

Meerdere landen hebben India en Pakistan opgeroepen tot terughoudendheid, waaronder de Europese Unie, China en de Verenigde Staten. Volgens een hoge functionaris van het Witte Huis zijn de risico’s van verdere militaire actie ‘onacceptabel hoog’, zowel voor de strijdende partijen zelf, die beide beschikken over kernwapens, als voor de internationale gemeenschap.

Twee kernmachten, India en Pakistan, proberen deze dagen met hun gevechtsvliegtuigen te laten zien waartoe zij militair in staat zijn. Pakistan vertrouwde met de F-16 jarenlang op hoogwaardige Amerikaanse technologie. India is al jaren een trouwe klant in Rusland. Wie trekt aan het langste eind als het conflict nog verder escaleert?

Meer over