NieuwsTablighi Jamaat

India beschuldigt moslimleider van dood door schuld wegens verspreiding van het coronavirus

De Indiase autoriteiten hebben donderdag de geestelijk leider van een islamitische instelling in New Delhi beschuldigd van dood door schuld vanwege het verspreiden van het coronavirus. Hij zou verantwoordelijk zijn geweest voor een grote uitbraak in maart.

Leden van het soennitische missiegenootschappen Tablighi Jamaat.Beeld Getty

De politie grendelde vorige maand in Delhi het Indiase hoofdkwartier af van Tablighi Jamaat, een van de grootste soennitische missiegenootschappen ter wereld. Duizenden aanwezigen, onder meer uit landen als Indonesië, Maleisië en Bangladesh, moesten verplicht wekenlang in quarantaine. Ze zouden eerder bijeenkomsten hebben bijgewoond waar honderden mensen met corona zouden zijn besmet.

De geestelijk leider van de Indiase tak van Tablighi, Muhammad Saad Kandhalvi, werd er door justitie eerst alleen van beschuldigd een samenscholingsverbod te hebben overtreden. Nu komt daar dood door schuld bij, waarop maximaal 10 jaar cel staat. Ruim eenderde van de bijna 3.000 Indiase coronagevallen half maart zou verbonden zijn geweest met Tablighi. India telt momenteel 12.380 besmettingen en 414 coronadoden.

Tablighi Jamaat wordt ook in Pakistan en Maleisië in verband gebracht met grote corona-uitbraken. Volgens de organisatie hebben de Indiase autoriteiten zelf een gevaarlijke situatie gecreëerd door ineens een strenge landelijke lockdown af te kondigen, waardoor duizenden vertrekkende gasten van de organisatie geen kant meer uit konden. Tablighi kon toen niet anders dan hen weer opnemen.

Critici van de hindoenationalistische regering van premier Narendra Modi hebben afgelopen weken gewaarschuwd dat het nadrukkelijk leggen van de schuld voor de verspreiding van het coronavirus bij bepaalde islamitische groeperingen kan leiden tot het aanjagen van religieuze spanningen.

Meer over