Indexoorlog

DE euro is een feit en het gevecht om de leidinggevende Europese beursindex is ook in alle hevigheid losgebarsten. Dow Jones, Standard & Poors, FTSE en Morgan Stanley hebben allemaal een reeks van indexen gelanceerd die de Europese tegenhanger van de befaamde Amerikaanse Dow Jones moeten worden....

Behalve een index van de belangrijkste ondernemingen van het hele continent heeft ieder van de indexfabrikanten ook een aparte index geconstrueerd van grote ondernemingen in de elf eurolanden. De Britse, Zwitserse, Zweedse en Deense multinationals zitten daar niet in.

Zo heeft het Britse bureau FTSE - grondlegger van de bekende 'Footsie'-index van de beurs van Londen - naast de FTSE Europa 300 en de FTSE Europa 100 ook de FTSE eurobloc gelanceerd. De laatste index telt uitsluitend ondernemingen die staan genoteerd op een van de eurolandbeurzen.

Dow Jones Corp. heeft zich zelfs met vier Europese indexen in de strijd gemengd. De beurzen van Frankfurt, Parijs en Zürich zijn het meest gecharmeerd van de Dow Jones Stoxx 50: een index van vijftig grote ondernemingen.

Verder hebben Morgan Stanley Capital International en Standard & Poors ieder twee Europese indexen gelanceerd: een voor het hele continent en een voor euroland.

Volgens beleggingsstrateeg Hemmo Hemmes van Iris, het researchbureau van Robeco en de Rabobank, zijn er slechts 27 ondernemingen die in alle elf indexen zitten. Deze ondernemingen zijn omgedoopt in de Magic 27.

'Deze ondernemingen zijn extra lucratief, omdat ze bij geen enkele grote belegger in de Europese portefeuille zullen ontbreken. Er is dus veel vraag', stelt Hemmes. De Magic 27 bestaat uit een klein aantal ondernemingen. 'Vooral particuliere beleggers geven daar de voorkeur aan smal samengestelde indexen. Ze kennen de ondernemingen en er zijn vaak makkelijker opties op te nemen.'

Maar aan de Magic 27 zitten ook nadelen. 'Probleem is dat er te veel cyclische bedrijven tussen deze 27 zitten en juist te weinig groeifondsen. Geen softwarebedrijven, geen farmaciebedrijven en ook weinig voedingsmiddelenbedrijven.'

De beurzen van Groot-Brittannië, Zwitserland en in mindere mate Zweden en Denemarken zijn blijkbaar onmisbaar voor een brede aandelenportefeuille. De farmaciesector (Glaxo Wellcome, Zeneca, Novartis en Roche) is bijna geconcentreerd op niet-euro beurzen. Ook grote voedingsmiddelenconcerns als Nestlé en BAT staan niet in euroland genoteerd.

Iris vindt dat grote beleggers de euro-indexen ook links moeten laten liggen en zich moeten meten aan de Europa-indexen en het valutarisico maar op de koop toemoeten nemen. 'Dat is ook maar tijdelijk. In de toekomst zullen ook Groot-Brittannië en zelfs Zwitserland overstag gaan voor de euro', denkt Hemmes.

Tot die tijd is er indexoorlog.

Peter de Waard

Meer over