IND-pand geblokkeerd voor illegalen

'De ambtenaren komen wat later hoor', waarschuwt een automatiseringsdeskundige, als hij woensdagochtend ruim voor achten een groep van dertig demonstranten aantreft voor de deur van het kantoor van de immigratiedienst IND in den Haag....

Van onze verslaggever

DEN HAAG

Hij verwerpt de blokkade van het gebouw. 'Belachelijke actie. Je kunt net zo goed het kantoor van IBM blokkeren of een papierfabriek. We maken hier alleen maar software.'

Maar juist de software was gisteren doelwit van de actie bij het projectbureau van de IND aan de Binckhorstlaan in Den Haag. Op het kantoor houden informatie-experts zich onder meer bezig met de koppeling tussen het Vreemdelingen Administratie Systeem (VAS) en het bevolkingsregister.

De actievoerders protesteren tegen de koppeling van overheidsbestanden, waarmee wordt voorkomen dat illegalen zich kunnen inschrijven bij het bevolkinsgregister of een fiscaal nummer kunnen krijgen.

De blokkade van voor- en achterdeur en de ramen wordt grondig aangepakt. Maar al na een halve dag besluiten de actievoerders dat er voldoende aandacht is geweest voor hun zaak. Zonder noemenswaardige tussenkomst van de politie wordt de actie beëindigd en neemt het gewone leven zijn gang. Volgens de actievoerders van het Autonoom Centrum in Amsterdam en de Leidse stichting Fabel van de Illegaal hebben de werknemers van het IND-kantoor dan 'geproefd van de uitsluiting die illegalen al jaren meemaken'.

De koppelingswet die binnenkort in de Tweede Kamer wordt behandeld, zal de positie van illegalen nog moeilijker maken.

De wet leidt volgens de actiegroepen tot 'een systeem van administratieve apartheid en een verklikkersmaatschappij'. De meeste partijen in de Kamer zijn het in grote lijnen met de wet eens, maar hebben op onderdelen, zoals gezondheidszorg en onderwijs voor illegalen, verzachtingen geëist.

Onder de demonstranten voor de deur van het IND-gebouw bevindt zich woensdag ook Jan Müter, journalist bij de stichting Opstand, die met zijn collega Hans Krikke anderhalf jaar lang door justitie werd verdacht van activiteiten voor RaRa. Met de combinatie van journalistiek en actievoeren heeft hij geen moeite, zegt hij. Een publikatie over deze blokkade zit er echter niet in.

'Ik ben niet zo goed in het snelle werk.'

Meer over