IND'er verdacht van hulp aan mensensmokkel

Een 46-jarige medewerker van de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) is aangehouden op verdenking van medeplichtigheid of het medeplegen van mensensmokkel....

Volgens het Openbaar Ministerie in Zwolle zou hij tussen 1 september 1996 en 1 oktober 1997 hebben meegewerkt aan het illegaal binnenbrengen in Nederland van honderd inwoners van Sri Lanka. De man wordt verder verdacht van het aannemen van steekpenningen.

Volgens een woordvoerder van justitie in Zwolle kwam de rol van de man aan het licht tijdens een onderzoek naar drie andere verdachten van mensensmokkel. De hoofdverdachte is een buitenlander, de overige verdachten zijn Nederlanders.

De drie komen in augustus voor de rechter in Zwolle. De IND'er wordt er maandag voorgeleid aan de rechter-commissaris. Justitie heeft huiszoeking gedaan in het huis en het kantoor van de man op het terrein in Ter Apel.

Het ministerie van Justitie zegt 'geschokt' te zijn. Volgens het ministerie is het nog niet eerder voorgekomen dat een IND'er is aangehouden op verdenking van mensensmokkel. Een woordvoerder van de IND zegt: 'Juist in zo'n vrij klein team in het uitzetcentrum Ter Apel, waar de medewerkers een zware taak hebben om mensen voor te bereiden op uitzetting, is dit hard aangekomen.' De verdachte is geschorst voor de duur van het onderzoek. De rijksrecherche voert dat uit.

Meer over