IND behandelt asielverzoek Afghaanse tolk alsnog

De Immigratie- en Naturalisatiedienst gaat het asielverzoek van de Afghaanse tolk Abdul Ghafoor Ahmadzai toch behandelen. Dat schrijft staatssecretaris Fred Teeven van Asiel aan de Tweede Kamer.

redactie
Staatssecretaris Fred Teeven van Asiel. Beeld anp
Staatssecretaris Fred Teeven van Asiel.Beeld anp

Aanvankelijk wilde Nederland de Afghaan overdragen aan Noorwegen, waar hij eerder vergeefs asiel aanvroeg. Daar komt Teeven nu op terug. Ahmadzai mag de behandeling van zijn asielverzoek in Nederland afwachten.

De Afghaan diende als tolk tijdens de Nederlandse militaire missie in de Afghaanse provincie Uruzgan voor het Nederlandse leger. Hij vroeg in Noorwegen asiel aan omdat hij in Afghanistan vanwege zijn beroep in gevaar zou zijn. In een interview met NRC-Handelsblad vertelde hij dat de Taliban zijn broer heeft vermoord, ze dachten dat hij het was. Noorwegen wees zijn verzoek af. Vervolgens reisde hij naar Nederland in de hoop hier wel asiel te krijgen.

In één land asielaanvraag
Europese regels schrijven voor dat alleen het land van aankomst verplicht is een asielverzoek te behandelen. Deze 'Dublinverordening' geldt in alle EU-landen en Noorwegen, IJsland en Denemarken. Andere landen mogen een asielzoeker die elders in Europa is afgewezen, terugsturen naar dat land. Om die reden nam de IND Ahmadzais verzoek niet in behandeling, schreef Teeven eerder aan de Kamer. Verder stelde hij dat 'erop mag worden vertrouwd' dat de Noorse autoriteiten Ahmadzais verhaal en de risico's die hij in Afghanistan loopt goed kunnen beoordelen.

De staatssecretaris lijkt tegemoet te komen aan een reeks oppositiepartijen in de Tweede Kamer die pleiten voor een verblijfsvergunning voor de tolk. D66, de ChristenUnie, GroenLinks en de SP drongen er bij Teeven op aan de asielaanvraag te bestuderen. Ook de defensiebonden menen dat Nederland speciale verantwoordelijkheid draagt voor Ahmadzai, omdat hij vanwege zijn werk voor het Nederlandse leger gevaar zou lopen in zijn land.

PvdA toch akkoord met debat over tolk
Coalitiepartijen VVD en PvdA schaarden zich aanvankelijk achter de uitleg van Teeven en hielden een debat over de tolk in de Tweede Kamer tegen. Gisteren ging de PvdA alsnog overstag en stemde in met een plenair Kamerdebat over de kwestie. De datum van het debat is nog niet bekend, maar de staatssecretaris heeft met de beslissing om Ahmadzais verzoek in behandeling te nemen de angel er vast uitgehaald.

D66-Kamerlid Sjoerd Sjoerdsma, die namens zijn partij pleitte voor een debat over Ahmadzai, noemt de beslissing van Teeven 'terecht'. Hij vindt het 'spijtig' dat druk vanuit de Kamer nodig was om de staatssecretaris 'tot dit inzicht te laten komen'. Sjoerdsma: 'Het is van belang dat Nederland mensen steunt die zich met gevaar voor eigen leven hebben ingezet voor Nederlandse missies in het buitenland.'

PvdA-Kamerlid Marit Maij laat weten: 'Noorwegen en Nederland gaan fatsoenlijk met asielzoekers om. Daar mag enig vertrouwen in zijn. En dat blijkt ook weer vandaag.' De coalitiepartijen VVD en PvdA stellen in een gezamenlijke reactie dat Teeven het recht heeft 'een uitzondering te maken op Europese asielregels' en de asielzaak naar zich toe mag trekken.

Meer over