Inception, Het Geheim, Sliding Doors

Iedere dag zet de Volkskrant de beste films voor u op een rij.

Joseph Gordon-Levitt in Inception van Christopher Nolan. Beeld Warner Bross
Joseph Gordon-Levitt in Inception van Christopher Nolan.Beeld Warner Bross

Inception (Christopher Nolan, 2010)
Net 5, 20.30-23.30 uur

Ideale film op tv, want net als Christopher Nolans eerdere film Memento is Inception een film die zich bij uitstek meerdere malen laat bekijken. Droomdeskundige Cobb (Leonardo DiCaprio) leidt een team van metafysische whizzkids met wie hij letterlijk in het diepste onderbewustzijn van zakenlui inbreekt om hen slinks op andere, financieel aantrekkelijke gedachten te brengen. En dat biedt Nolan de gelegenheid drie- tot vierdubbele droomlagen in zijn film in te bouwen - waarbij de kijker zich geconfronteerd ziet met nogal wat vragen. Hoe ligt de verhouding tussen de verschillende droomniveaus waarop het team parallel opereert? Wat is er gebeurd tussen Cobb en de ongelukkige liefde van zijn leven (Marion Cotillard), die telkens weer als een schimmige stoorzender in de droomwereld opduikt? En wat heeft Edith Piaf daar allemaal mee te maken?

Het geheim (Joram Lürsen, 2010)
NPO 3, 15.30-17.00 uur

Onderhoudende gezinsfilm met een ijzersterk centraal duo. Theo Maassen en Thor Braun spelen vader Koos en zoon Ben Stikker, die door een gelukkige samenloop van ongelukkige omstandigheden de droom van de zoon werkelijkheid laten worden. Met zijn vriendinnetje als assistente trekken ze met een vermakelijke goochelact door het land. Als Ben voor het eerst de verdwijntruc uitprobeert, gaat het mis. Dan krijgt de film ook meer en meer lak aan de wetten van de logica. Dat zal oudere kijkers misschien storen, voor kinderen blijft er veel te genieten, niet in de laatste plaats dankzij de door Hans Klok begeleide spectaculaire goocheltrucs.

Theo Maassen en Thor Braun spelen vader Koos en zoon Ben Stikker in de film Het Geheim. Beeld Joram Lürsen
Theo Maassen en Thor Braun spelen vader Koos en zoon Ben Stikker in de film Het Geheim.Beeld Joram Lürsen

Little Women (Gillian Armstrong, 1994)
BBC 2, 15.35-17.25 uur

Vijfde verfilming van de klassieke Amerikaanse roman van Louisa May Alcott (1868). Het gezin March uit New England maakt tijdens en na de Burgeroorlog zware, maar ook gelukkige tijden door. De Australische regisseuse Gillian Armstrong (My Brilliant Career) maakte er in elk opzicht een fraaie en onderhoudende film van. Met wellustige vormgeving van Hollander Jan Roelfs, beroemd geworden door zijn werk voor Peter Greenaway. En met een, zeker retrospectief, interessante cast. Onder moeder Susan Sarandon groeien Winona Ryder, Trini Alvarado, Claire Danes en Kirsten Dunst op van leergierige en gevoelige meisjes tot jonge vrouwen met sterk verschillende persoonlijkheden.

Calendar Girls (Nigel Cole, 2003)
BBC 2, 23.30-01.15 uur

Een groepje dames in het pittoreske Yorkshire brengt een stout plan ten uitvoer, nadat de man van een van hen aan leukemie is overleden: geld inzamelen voor het ziekenhuis door het uitgeven van een kalender. Waarop de dames zelf zullen poseren. Naakt. De fine fleur van de Engelse acteergemeente, onder wie Helen Mirren en Julie Walters, duikt op in Calendar Girls en dus ook naakt op de kalender. Dat leverde niet alleen ín de film publiciteit op; ook de pr-campagne van de film zelf verliep vlekkeloos. Na een veelbelovend begin zakt Calendar Girls, gebaseerd op een waargebeurde geschiedenis, toch een beetje weg in clichés. Dat staat een genoeglijke Kerstavond allerminst in de weg.

Een groepje dames in het pittoreske Yorkshire brengt een stout plan ten uitvoer in de film Calender Girls Beeld Touchstone Pictures
Een groepje dames in het pittoreske Yorkshire brengt een stout plan ten uitvoer in de film Calender GirlsBeeld Touchstone Pictures

Sliding Doors (Peter Howitt, 1998)
BBC 1, 02.05-03.45 uur

De Engelse acteur Peter Howitt koos voor zijn regiedebuut een vaker gebaand pad: mijmeren over de grilligheid van noodlot en toeval. Waarvoor een rennende vrouw als uitgangspunt dient. De Londense pr-dame Helen (Gwyneth Paltrow) wordt op een dag ontslagen en ziet op weg naar huis of net wel, of net niet de metro voor haar neus wegrijden. Daarna worden twee verhaallijnen parallel getoond. In de ene is ze veel eerder thuis dan in de andere en betrapt ze haar man met een andere vrouw. Aan de kijker om gedurende het verloop van de film te mijmeren over de vraag wanneer je als bedrogen echtgenoot beter af bent: door het wel te weten, of door het niet te weten.

DGwyneth Paltrow speelt de Londense pr-dame Helen in Sliding Doors. Beeld Paramount
DGwyneth Paltrow speelt de Londense pr-dame Helen in Sliding Doors.Beeld Paramount
Meer over