Inception, Erin Brockovich, Maps to the Stars

Iedere dag tipt de Volkskrant de beste films op televisie.

Kevin Toma
Het iconische tolletje uit Inception. Beeld -
Het iconische tolletje uit Inception.Beeld -

Inception (Christopher Nolan, 2010)

Veronica, 20.30-23.30 uur.

Christopher Nolans Inception is een film om opnieuw en opnieuw te kijken. Al slokt de hoofdpijn bezorgende actietrip 148 minuten op, je krijgt na afloop meteen zin om verbanden uit te pluizen die je bij de eerste kijkronde nog niet kon leggen. Of alleen al om droom en werkelijkheid iets beter te ontwarren wanneer Cobb (Leonardo DiCaprio) en zijn team in het hoofd van slapende zakenlui van het ene droomniveau naar het andere springen. Inception, met zijn spectaculair surrealistische droomwereld, is een film die smeekt om te worden ondergaan. Dat lukt bij herhaalde kijkbeurten steeds beter, omdat de plot dan aan overzichtelijkheid wint en de bizarre beelden - van gewichtsloze vechtpartijen tot kantelende stadswijken - steeds meer voor zichzelf spreken. 'Aanvankelijk wou ik Inception als korte film maken', vertelt Nolan op de dvd. 'Maar zodra je in de sfeer van de creatieve menselijke geest belandt, moet het wel grootschalig zijn.' Interessant is dat hij dat grootschalige nauwelijks op digitale wijze creëerde. Je zult het met je 21ste-eeuwse ogen bijna niet geloven, maar fantastische effecten zoals de Escheriaanse Trap naar nergens kwam grotendeels ambachtelijk - lees: met veel knutselwerk - tot stand. In die wetenschap ga je de hele onderneming nog meer waarderen.

Erin Brockovich (Steven Soderbergh, 2000)

RTL 8, 20.30-23.10 uur.

Op feiten gebaseerd drama over een alleenstaande moeder die een baan krijgt op een advocatenkantoor en op een gigantisch milieuschandaal stuit: ze ontdekt dat een groot nutsbedrijf het drinkwater heeft besmet met chemicaliën. Julia Roberts is bijna te swingend voor haar personage, maar draagt met haar met een Oscar bekroonde spel niettemin de hele film - die voor een waargebeurdeverhalenbewerking opmerkelijk vlot en energiek is. Met gloedvol camerawerk (onder pseudoniem) van regisseur Soderbergh zelf. De echte Erin Brockovich is even te zien als serveerster die in een wegrestaurant Roberts' bestelling opneemt.

Maps to the Stars (David Cronenberg, 2014)

Film 1 Premiere, 22.15-00.02 uur.

Hoeveel neurosen heb je nodig om het te maken in Hollywood? Als Maps to the Stars een maatstaf is, gaan roem, rijkdom en mentale stoornissen hand in hand. Regisseur Cronenberg toont het hart van de filmindustrie als een plek waar iedereen voortdurend acteert. Zelfs de 18-jarige Agatha (Mia Wasikowska), die helemaal van Miami naar Los Angeles reist om de huizen van filmsterren te bezichtigen, is niet wie ze lijkt te zijn. In plaats van een naïeve toerist is ze een uitgestotene, op zoek naar een ingang tot haar oude leven. Die vindt ze bij Havana Segrand (Julianne Moore), een actrice met een moedercomplex, terend op oude roem. Zonder iets van haar verleden te weten, huurt Havana de timide Agatha in als assistent. Cronenberg trekt zich weinig aan van genrewetten. Het is een onvoorspelbare combinatie, die desoriënterend werkt. De bloederige scènes doen denken aan zijn vroege horrorfilms. Thematisch is de film verwant aan A Dangerous Method en Spider, de klinische toon herinnert aan Crash of eXistenZ.

Meer over