Inburgeringsspel

Zin in een spelletje? In de werkplaats ligt het Vakantielandenspel: 'Een leuk en informatief vragenspel over Griekenland'. Dus gaat Niche, toch waarlijk niet zo'n enorm spelletjesmens, voor de bijl....

Peter van den Berg

Het spel bestaat uit 48 kaarten waarop vijf categorievragen staan: stad & land, eten & drinken, geschiedenis, kunst & cultuur en sport, spel & vakantie. Een goed antwoord levert een zogeheten souvenirkaart op. Op de achterkant van de vragenkaart staan de antwoorden. Er is ook een open categorie op de kaarten, te vergelijken met de Kans-en Algemeen Fondsprenten bij Monopoly. De meest fnuikende is: 'Pech! Lever al uw souvenirs in'. Winnaar is de speler die als eerste twee souvenirs van iedere categorie heeft bemachtigd.

Pam Laten we beginnen. De eerste vraag is gelijk raak: Van welk eiland is de dichteres Sappho afkomstig, die in haar gedichten de vrouwelijke liefde eerde? Wie weet dit niet? Tegen het eind van de eerste ronde lopen de verloofde en Niche gelijk op, maar dan valt de klap. 'De speler naast u mag blind een souvenir van u trekken.' Niche geklopt.

Dan maar wat vragen aan collega's. Van welke Griekse componist en zanger was de muziek verboden tijdens het kolonelsbewind (1967-1974)? Welke roman van Louis de Bernis speelt zich af op het eiland Kefallinia en werd in 2001 verfilmd? Een nogal triviale: Wat is de kleur van de Griekse brievenbussen?

Het fijne van dit zogenaamde inburgeringsspel is dat je na drie rondes de meeste antwoorden op de vragen wel weet. Dat maakt het een stuk eenvoudiger. Het nodigt ook uit andere edities van het spel aan te schaffen. Bij reisboekhandel A La Carte in de Amsterdamse Utrechtsestraat zijn ook Frankrijk, BelgiDuitsland, Spanje, Groot-Brittannin Nederland te koop. Een inburgeringscursus voor de somma van 6,95 euro. Doet u er mij maar 600 duizend.

Meer over