Iñaki ligt eruit, zelfs een naar hem vernoemde straat heet nu anders

VAN ONZE CORRESPONDENT STEVEN ADOLF

MADRID - Met het voorlezen van een verklaring ('Het Koninklijk Huis heeft mijn zaken niet geregeld en er niet aan meegewerkt') trachtte Iñaki Urdangarin, tot voor kort de favoriete schoonzoon in de familie van koning Juan Carlos, dit weekeinde het Spaanse koningshuis voor verdere ellende te behoeden. Als hoofdverdachte in een fraude- en corruptiezaak die inmiddels een directe bedreiging vormt voor de Spaanse monarchie, werd hij zaterdag vijf uur lang verhoord in het gerechtshof van Palma de Mallorca.

Precies een jaar geleden werd de echtgenoot van prinses Cristina, een voormalige handbal-international, voor het eerst verhoord op verdenking van het binnensluizen van miljoenen euro's aan regionale subsidies voor verzonnen adviezen en congresactiviteiten. Weinig is er over van de zelfverzekerde koninklijke schoonzoon die zich toen met een air van onschendbaarheid presenteerde.

Anders dan een jaar geleden overnachtte Urdangarin, officieel nog steeds hertog van Palma geheten, nu niet in het koninklijke zomerpaleis op Mallorca. Hij werd haastig in- en uitgevlogen, vanuit Barcelona. Prinses Cristina, was ditmaal nergens te bekennen.

In het voorbije jaar is Urdangarin volledig uit het koninklijke protocol geschrapt. Zijn val is diep. In het bewijsmateriaal dook een e-mail op waarin de hertog van Palma bij wijze van grap ondertekende met: em-Palma-do, wat zoveel betekent als: 'met-een-Stijve'. Reden voor het stadsbestuur van Palma de Mallorca om een naar de hertog van Palma vernoemde straat om te titelen.

Het onderzoek in de corruptiezaak draait steeds meer rond de vraag in hoeverre het Koninklijk Huis betrokken was bij de koehandel met subsidies. Prinses Cristina zat in het bestuur van de stichting die het geld ontving, evenals haar persoonlijke secretaris. Volgens Urdangarins voormalige zakenpartner en medeverdachte Diego Torres speelde Urdangarin een veel actievere rol bij het binnenhalen van de subsidies en had hij daarbij nadrukkelijk de steun van het Koninklijk Huis. Het beeld dat zich steeds meer aftekent van Urdangarin is dat van een man die zich uitsluitend vanwege zijn relaties met het Koninklijk Huis in dikbetaalde schijnbaantjes wist te wurmen, plekken waar hij anders nooit terecht zou zijn gekomen.

Het voortbestaan van de monarchie is voor veel Spanjaarden niet langer vanzelfsprekend. In de demonstraties die ook dit weekeinde weer in veel Spaanse steden werden georganiseerd, klonk vaker dan gebruikelijk protest door tegen koning Juan Carlos.

undefined

Meer over