Ina Post vrijgesproken

DEN BOSCH - Het gerechtshof in Den Bosch heeft woensdag Ina Post vrijgesproken van het doden van een bejaarde vrouw in Leidschendam in 1986. Volgens het hof is er geen bewijs dat de toenmalige bejaardenverzorgster een 89-jarige vrouw heeft gewurgd.

Ina Post reageert emotioneel als ze het vonnis hoort Beeld anp
Ina Post reageert emotioneel als ze het vonnis hoortBeeld anp

Post (54) is in 1987 veroordeeld tot zes jaar celstraf voor doodslag en diefstal van kascheques. Ze zou die hebben verzilverd door de handtekening van het slachtoffer te vervalsen.

Straf al uitgezeten
De bejaardenverzorgster heeft haar straf allang uitgezeten maar ze wilde 'rehabilitatie'. Vorig jaar is haar strafzaak heropend door de Hoge Raad, op grond van twijfel over haar bekentenissen.

Na haar vrijspraak viel ze huilend haar advocaat Geert-Jan Knoops in de armen. 'Ik dacht even dat het weer fout zou gaan', zei Post. 'Ik ben heel blij dat ik me nu echt vrij kan voelen, dat ik het kan loslaten. Na 24 jaar strijden ga ik proberen dit een plek te geven'.

Risico
Knoops complimenteerde het hof. 'Dit is een goed, doortimmerd arrest. Het maakt voor iedereen duidelijk waarom een bekentenis vals kan zijn. Heel veel informatie lag al op straat. De politie heeft het risico gecreëerd dat er geen authentieke daderkennis meer bestond', zei de raadsman.

'We moeten hier van leren. Het is lesstof voor rechters én politiemensen. Het is de vierde rechterlijke dwaling in tien jaar tijd, na de Puttense moord, de Schiedammer Parkmoord en Lucia de Berk. Politiemensen en rechercherus moeten nóg zorgvuldiger kijken naar bewijs, met name naar bekentenissen.'

Bekend
Het Openbaar Ministerie had twee weken geleden opnieuw zes jaar celstaf geëist tegen Ina Post. 'Ze heeft drie keer bekend. Post beschikte over kennis die alleen bekend kan zijn bij de dader', zei de aanklaagster toen.

Dat de bejaardenverzorgster heeft haar bekentenissen destijds heeft ingetrokken, maakte geen indruk op het OM. Ze zou wel degelijk schuldig zijn.

Krantenberichten
Het gerechtshof oordeelde woensdag dat de bekennende verklaringen niet bruikbaar voor het bewijs. Post heeft geen blijk gegeven van 'harde daderwetenschap', menen de rechters. Details die ze gaf, heeft zij mogelijk uit krantenberichten over de zaak gehaald. Na haar arrestatie hebben rechercheurs haar meegenomen naar de woning van het slachtoffer, waardoor haar verklaringen kunnen zijn beïnvloed. Een goed 'verhoorplan' ontbrak.

Ten tijde van de bekentenissen was Post erg in de war, stelt het hof. Haar arrestatie veroorzaakte een acute stress-stoornis. Volgens de rechters is de bekentenis onder invloed daarvan tot stand gekomen. Ze was ook erg vatbaar voor suggesties van anderen. De politie heeft daar onvoldoende acht op geslagen.

Niet vervalst
Op het punt van de kascheques is de bekentenis aantoonbaar onjuist, concludeert het hof. De handtekening van het slachtoffer is volgens een deskundige niet vervalst door Post.

Het hof oordeelde dat er geen aanwijzingen zijn dat de politie bewust voor Post ontlastend materiaal heeft achtergehouden. De rechercheurs waren niet vooringenomen en er was geen sprake van 'ontoelaatbare druk' tijdens de verhoren, zoals Knoops en zijn cliënt hebben verklaard.

Windmolens
Het Openbaar Ministerie (OM) gaat niet in cassatie tegen de vrijspraak. Dat heeft hoofdadvocaat-generaal Charles van der Voort woensdagochtend gezegd. 'We zijn teleurgesteld maar er moet een streep onder deze episode. De zaak heeft lang genoeg geduurd. Het OM vecht niet tegen windmolens', aldus Van der Voort.

'We hebben om een veroordeling gevraagd en we zijn zeker niet over één nacht ijs gegaan. Maar we begrijpen ook de motivering van het hof. Cassatie is niet zinvol.'

Geen sorry
Van der Voort zag geen reden om 'sorry' te zeggen, zoals dit voorjaar is gebeurd na de vrijspraak van de Haagse verpleegkundige Lucia de Berk.

'Deze zaken zijn onvergelijkbaar. Het moet geen gewoonte worden dat het OM na een professioneel verschil van inzicht met rechters zijn excuses aanbiedt. De zaak-Post is geen gerechtelijke dwaling. We kijken met de kennis van nu naar een zaak van 23 jaar geleden. Wat toen is gebeurd, was destijds volstrekt normaal.'

Ondenkbaar

Hij beklemtoonde dat het tegenwoordig ondenkbaar is dat daderinformatie via de politie bij de pers terechtkomt, laat staan dat rechercheurs een potentiële verdachte rondleiden over de plaats van het misdrijf.

De laatste jaren zijn er veel maatregelen genomen om te voorkomen dat onschuldige mensen worden opgesloten en veroordeeld. In grote zaken wordt gewerkt met 'tegensprekers', die politiemensen moeten behoeden voor 'tunnelvisie'.

Flinke schadeclaim
Ina Post zal een flinke schadeclaim indienen tegen de staat. 'Daar ging het me niet om', benadrukte ze. 'Maar mijn tante heeft al haar spaargeld geïnvesteerd om mijn onschuld aan te tonen. Het minste wat ik kan doen, is dat geld teruggeven.'

Ze heeft grofweg vier jaar in de gevangenis gezeten. Het ligt in de lijn der verwachting dat ze minimaal een paar ton compensatie ontvangt. De 'twee van Putten', die zeven jaar onterecht hebben vastgezeten, kregen samen 1,8 miljoen euro. Dat was deels voor materiële schade, zoals hun advocatenkosten, en deels voor immateriële schade.

Meer over