'In Zuidoost is tolerantie, tot het dichtbij komt'

Amsterdam-Zuidoost geldt niet als uitgesproken homovriendelijk. Het stadsdeel nam daarom voor het eerst deel aan de botenparade.

AMSTERDAM - 'Je mag zijn wie je bent in Zuidoost. We willen doorbreken dat je daarvoor naar het centrum van Amsterdam moet gaan.'

Stadsdeelwethouder Muriël Dalgliesh (PvdA) vaart zaterdag op de boot van Zuidoost mee met de botenparade van de Amsterdamse Gay Pride. Het stadsdeel met zijn Caraïbische inborst staat niet bekend als uitgesproken homovriendelijk. Het is de eerste keer dat Zuidoost van de partij is.

Een paar jaar geleden was het nog in opspraak door healings in migrantenkerken, waar homoseksuelen en hiv-patiënten door gebeden werden 'genezen'. Hiv-patiënten riepen de hulp van hogere machten aan in plaats van medicijnen te slikken.

Eddy Meyer, fractievoorzitter van de VVD in Zuidoost: 'Er is een grote mate van tolerantie, maar als het te dichtbij komt, wordt het een ander verhaal. In Surinaamse en Afrikaanse kringen moeten jongeren soms een genezingsritueel ondergaan. Voor zover bekend, onttrekken hiv-patiënten zich niet meer aan medische zorg.'

Sleutelfiguren, jongerenwerkers en leraren worden in Zuidoost getraind om seksuele geaardheid bespreekbaar te maken. Voorlichtingsprogramma's op scholen moeten jongeren weerbaar maken en het machismo de kop indrukken.

Aan het begin van de middag meren de boten af aan de Zoutkeetsgracht en wachten tot ze een seintje krijgen dat ze kunnen aansluiten bij de parade. Op de wal, driehoog, houdt een vrouw van middelbare leeftijd zich met een hand vast aan het hek van haar Franse balkonnetje en swingt met de rest van haar lijf mee op de muziek die van de schuiten schalt. En dan moet het feest nog beginnen.

Eenmaal in de grachtengordel wringt de vloot zich door een haag van bootjes, langs volle kades, uitpuilende raamkozijnen en onder propvolle bruggen door. Het publiek joelt, werpt kushandjes, steekt de duim omhoog, spuit met water en slingert met een roze boa. Sommige vrouwen vragen de vrouwelijke opvarenden hun borsten te tonen.

Het was cafébaas Emiel Egthuijsen die de gayscene in Zuidoost een zwieper heeft gegeven. Een travestiet die zijn zaak 100% ZO geregeld bezoekt, had hem twee jaar geleden uitgedaagd dat hij geen homofeest durfde te organiseren. Dat moet je niet tegen Egthuijsen zeggen. Sindsdien is het elke eerste maandag van de maand Roze Maandag op het prominentste horecaplein van Zuidoost.

'Ze verklaarden me voor gek. Dit is Zuidoost, je ruiten worden ingegooid. De eerste avond had ik een paar honderd man over de vloer. Er is niks gebeurd.' Ook de boot heeft Egthuijsen geregeld.

'Het is zichtbaarder op straat, maar nog niet algemeen geaccepteerd. Voor het grootste deel van Zuidoost is homoseksualiteit nog de ver-van-mijn-bedshow', zegt stadsdeelwethouder Emile Jaensch (VVD), die onvermoeibaar staat te zwaaien en belletjes blaast.

'Je mag het zijn, maar het wordt genegeerd, we praten er niet over. Daar kun je geëxcommuniceerd door raken. Veel jongeren lopen daar tegenaan.'

Dat is niet de ervaring van de half Surinaamse, half Nederlandse Jacklin Slijngard. 'Ik kan overal in Zuidoost met mijn vriendin hand in hand lopen - geen probleem.' Ze vaart mee met de boodschap: 'Mensen, doe niet zo moeilijk.'

Collin Edson uit Curaçao: 'Het enige dat ik voel is afstand. In Zuidoost kijken ze de kat uit de boom.'

Gemeten aan de voor Zuidoost nogal blanke boot, is er nog veel missiewerk te verrichten in het kleurrijkste stadsdeel van Amsterdam. Kroegbaas Egthuijsen heeft een verrassend simpele verklaring voor de samenstelling van de bemanning. 'De meeste donkere mannen hebben een witte vriend. Je graast niet op je eigen weide.'

Zorgen over Rusland

De regering was zaterdag met vier bewindslieden aanwezig op de Gay Pride. Minister Jeroen Dijsselbloem (Financiën) en staatssecretaris Wilma Mansveld (Infrastructuur) vroegen op de boot van de PvdA aandacht voor de situatie van homo's in Rusland. 'Daar gaat het met de homorechten de verkeerde kant op', zei Dijsselbloem. Minister Jet Bussemaker (Emancipatie) stond op de kabinetsboot, samen met voorvechters van homorechten uit de Turkse, Marokkaanse, Surinaamse en Antilliaanse gemeenschap. Bussemaker liet weten dat ze 800 duizend euro vrijmaakt om het onderwerp homoseksualiteit in andere culturen en gemeenschappen meer bespreekbaar te maken. Minister Jeanine Hennis-Plasschaert zei op de Defensieboot (dit jaar voor het eerst 'ministerieel') dat het 'juist voor militairen belangrijk is jezelf te kunnen zijn'.

Meer over