COLUMN

'In vossennaam, stop met voeren!'

Een stadsvos op een tuinhek in Londen Beeld Getty
Een stadsvos op een tuinhek in LondenBeeld Getty

'Er is hier iemand die de vossen voert.' Een buurvrouw, die veel waarde hecht aan de leefbaarheid van de gemeenschappelijke tuin, keek me sceptisch aan. Vervolgens wendde ze haar blik op een onwelriekende vossendrol die niet had misstaan in Over een kleine mol die wil weten wie er op zijn kop gepoept heeft, een boek waar de kleine zoveel plezier aan heeft beleefd. De avond ervoor had ik de vos, die zich elke avond na zonsondergang bij onze achterdeur meldt, een stukje makreel gegeven, oud brood en een handvol druiven.

De drol was stank voor dank. Letterlijk.

De vos is doorgaans de laatste gast bij een lopend buffet. Dat begint meestal bij zonsopgang wanneer de duiven de rijstkorrels oppikken. Na het ontbijt komen de eerste grijze eekhoorns, die met hun kleine klauwen boterhammen kunnen vasthouden die groter zijn dan hun lichaam. Ze houden ook van aardbeien. Soms krijgen ze gezelschap van twee eenden, die waarschijnlijk afkomstig zijn van de vijver in het nabijgelegen park van Greenwich. Daar komen ook lawaaierige parkieten vandaan, maar die hebben een heel ander dieet.

De eekhoorns worden vervolgens weggejaagd door de eksters, die op hun beurt bang zijn voor de kraaien. Van achter het keukenraam slaat onze kat het leven in de dierentuin gade. Schuw als hij is gaat Minoes, afkomstig van het bekende dierenasiel van Battersea, pas in de avond op pad. In gezelschap van de vos gaat hij dan muizen vangen. De vos slaapt overdag in de bosjes van Vanbrughfields, een naar de bouwmeester John Vanbrugh vernoemd parkje aan de overkant van de weg dat op zomeravonden verandert in een cruisegebied voor homo's.

Er leven in Londen, een van de groenste metropolen ter wereld, ongeveer achttien vossen per vierkante kilometer. Ze zijn een bron van debat. De een vindt ze schattig; de ander beschouwt ze als ongedierte. 'In vossennaam, stop met het voeren van deze nachtelijke terroristen', foeterde Deborah Robertson in The Daily Telegraph. De klachten? Ze eten kippen op, spitten moestuinen om (op zoek naar wormen) en scheuren vuilniszakken open. Vossen zouden zelfs slapende baby's aanvallen, verleid door de aroma van volle luiers.

Dat laatste is nepnews. Dat stelt althans The Fox Project, een liefdadigheidsclub in Zuid-Londen die stadsvossen helpt, bijvoorbeeld wanneer ze hun snuit niet meer uit een leeggelikte blik witte bonen krijgen, zoals onlangs gebeurde in de wijk Catford. Naast magisch, kunnen de vossen ook nuttig zijn. Terwijl ik dit stukje schrijf, in een zonovergoten patio van een café in Blackheath, scharrelt er een rat bij mijn tas (waar evenwel geen eten in zit). Tallyho!, mompel ik, waar is de Fantastische Meneer Vos als je hem nodig hebt.

Maar deze ligt nog uit te slapen van zijn nachtelijke scharreljacht.

Meer over