In volledige extase de ware tegemoet

Denk aan een land en aan het WK en er is altijd één doelpunt dat als eerste in je opkomt.

Het is 11 juli 1982, Estadio Santiago Bernabéu in Madrid. De WK-finale tussen Italië en West-Duitsland is 69 minuten onderweg als de bal bij Marco Tardelli komt, een mooie jongen uit Toscane die in de vorm van zijn leven verkeert.

Hij is zo scherp, zo gedreven dat hij tijdens het toernooi vanwege de adrenaline nauwelijks de slaap kan vatten. Bondscoach Enzo Bearzot kampt met hetzelfde probleem. Geregeld komen ze elkaar 's nachts tegen in de gangen van het spelershotel. Zachtjes dromen ze dan van de wereldtitel.

Op zo'n twintig meter van het doel van Toni Schumacher neemt Tardelli de bal aan met zijn rechtervoet om hem daarna meteen naar zijn linker te wippen. Eigenlijk iets te hard, want de bal schiet weg. Maar met een uiterste krachtsinspanning lukt het hem nog om zijn wreef tegen de bal te krijgen. Even later ligt de 2-0 achter Schumacher en begint Marco Tardelli, met zijn armen op borsthoogte en zijn vuisten gebald, aan de mooiste juichsprint ooit. In volledige extase rent hij naar... ja, naar wat eigenlijk? De bank? Het paradijs?

De WK-titel luidt een hernieuwd zelfvertrouwen van Italië in: Suddenly, the whole world is Italian kopt het weekblad Time Magazine na de finale. In dat jaar daalt het aantal zelfmoorden in Italië met 40 procent. In het voorjaar van 1983 is er zelfs een spectaculaire geboortegolf. En dat alles dankzij de schreeuw van Tardelli, het symbool van de wederopstanding.

Tardelli werd na zijn carrière trainer bij onder meer de Italiaanse bond, Como, Inter en Bari. Maar waar hij ook kwam, altijd moest hij vertellen over dat ene moment dat de wereld kippenvel bezorgde. Wat schuilde er achter die schreeuw?

Voor sportgeschiedenis.nl schreef Jurriaan van Wessem daar een mooi verhaal over. Jaren eerder bleek Tardelli de dochter van een belangrijke directeur van Fiat zwanger te hebben gemaakt, een schande in het katholieke Italië. Trouwen of anders zou zijn voetbalcarrière gevaar lopen. Daar zou het machtige Fiat-concern, sponsor van Juventus, wel voor zorgen.

Toch zou het huwelijk niet lang duren. Kort voor het WK in Italië ontmoette Tardelli zijn werkelijke droomvrouw en met haar wilde hij verder. Na zijn doelpunt, dat Italië de wereldtitel bezorgde, zou niemand hem nog durven te weigeren om te scheiden. Tardelli rende die zomeravond in Madrid dus niet alleen naar de bank, het paradijs en een nieuw tijdperk. Hij rende ook zijn liefde tegemoet.

undefined

WK 1982

11 juli, Madrid

Finale: Italië - West-Duitsland 3-1

Doelpunt: Marco Tardelli

Meer over