In U Flekú weten ze van zakendoen

Op de lange tafels valt hier en daar een streepje licht. Het is zomer in Praag, maar in de biertuin van U Flekú, gelegen aan een zijstraat in het centrum, schermen hoge bomen de zonnestralen af....

Mirjam Prenger

U Flekú serveert maar één soort, maar wat voor een: de dieprode, licht naar caramel geurende 13-procents Flek, getooid met een schuimkraag die weigert in te zakken, hoe lang de bierpul ook staat. Zelf gebrouwen in de brouwerij van U Flekú, waar bezoekers zich tegen betaling kunnen laten rondleiden.

Van verre komen ze om de Flek te proeven. Ook inwoners van Praag nemen hun gasten vaak mee naar de biertuin. Zodra ze het bier voor zich hebben, komt een ober langs met een blad vol kleine glaasjes gele likeur. 'Becherovka', zegt hij met een beminnelijke glimlach, 'onze lokale drank. Echt Praags. Toe, neem.'

De buitenlanders tasten gretig toe. Toeristen zitten met hun reisgidsen in de hand aan de tafels en geven opgewonden commentaar op de bijzondere aankleding van de binnenplaats. Pragenaars tronen hun gasten de tuin van U Flekú binnen en leggen uit wat er zo bijzonder is aan het bier. Vloeibaar fluweel. En kom, proef ook de Becherovka.

Een Tsjech schuift met zijn gast, een Italiaan, aan op de houten banken. Ze bestellen drank en praten over zaken. In gebroken Engels klagen beide mannen over de problemen met het binnenhalen van projecten in Midden- en Oost-Europa. Of eerder, de Italiaan, een dertiger met een modieus brilletje, voert het woord. De wat oudere, vermoeid ogende Tsjech stelt af en toe een vraag.

De markt ligt open, nu steeds meer bedrijven geprivatiseerd zijn en de landen in de toekomst deel hopen uit te maken van de Europese Unie. Maar waarom gaat samenwerking zo moeizaam?

Terwijl de pullen en glaasjes op hun tafel worden gezet, somt de Italiaan een paar landen op waarmee zijn bedrijf zaken wil doen: Letland, Estland, Litouwen.

'We vragen aan die kandidaatlanden: ''Wat voor project willen jullie?'' We vragen om details, om meer informatie. Vervolgens wachten we. En wachten we. Tot we een ons wegen. Maar we krijgen geen goed antwoord.'

Hij schudt zijn hoofd. 'We deden een project met het Russische Gazprom. We hebben veel problemen met die lui. Je weet niet wat ze willen.'

Eén teug bier, en hij ratelt door. 'Het opstarten van projecten was alleen succesvol als we iemand erbij hadden die kon bemiddelen. Italianen die al eerder contact met dit soort mensen hadden gehad, die wisten hoe je met ze moest omgaan.'

Bemiddeling is mooi, onderbreekt de Tsjech in zijn haperende Engels, maar hoe zorg je dat er een contract wordt getekend? Zijn Italiaanse gesprekspartner leunt naar voren, praat zachter, maar gedecideerd.

'Luister, ik vertel je wat werkt. Het belangrijkste is dat je een goed contact opbouwt met de klant. Je moet zorgen dat je de vrouw van de directeur leert kennen. Plus de vrouw van de operations manager. En de vrouw van de voorzitter van het bestuur. Als je een contract wilt binnenslepen, moet je mensen voor je zien te winnen. Mensen die weten hoe je iets voor elkaar krijgt.'

Hij nipt aan zijn glaasje Becherovka, smakt goedkeurend met zijn lippen, leunt dan weer naar zijn gastheer.

'Dáár moet je hard aan werken. Anders verlies je alleen maar tijd. Reis je van land naar land, van vergadering naar vergadering, en heb je nog niets.' De Italiaan trekt een misprijzend gezicht. 'Zonde van de moeite. Wat je nodig hebt, is iemand binnen het bedrijf die voor je werkt. Dat kost geld, soms veel. 'But no money' - hij maakt een wegwerpgebaar - 'no project.'

De Tsjech knikt, en drinkt zijn glas Flek leeg. Dan trekt hij zijn portemonnee om met een royaal gebaar af te rekenen. Een kleine moeite voor deze kleine les in omkoping. Allemaal op kosten van de zaak.

Om hem heen vragen toeristen ook om de rekening. En ontdekken tot hun schrik dat ze niet alleen voor het bier, maar ook voor de kleine glaasjes Becherovka moeten betalen.

Hoezo, complimentary drinks? De borrels zijn twee keer zo duur als het glas bier. In U Flekú hebben ze al lang verstand van zakendoen.

Meer over