In slepende uitleveringszaak verliest Kim Dotcom derde beroep

In een uitleveringszaak die al jaren voortsleept, hebben de oprichter van de omstreden downloadwebsite Megaupload opnieuw een tegenslag te verwerken gekregen. Een Nieuw-Zeelandse rechtbank wees het beroep van Kim Dotcom en zijn drie medeverdachten tegen uitlevering naar de VS af. De 44-jarige Duitser heeft laten weten dat hij naar het Hooggerechtshof stapt.

Kim Dotcom getuigt in 2013. Beeld AP
Kim Dotcom getuigt in 2013.Beeld AP

Dotcom, wiens echte naam Kim Schmitz is, werd in 2012 samen met zijn ex-collega's Mathias Ortmann, Finn Batato en de Nederlander Bram van der Kolk in Nieuw-Zeeland opgepakt.

Zijn bedrijf Megaupload wordt er in VS van beschuldigd voor minstens 500 miljoen dollar aan auteursrechten te hebben ontdoken, door illegale verspreiding van bestanden te faciliteren en aan te moedigen. Het viertal wordt onder meer verdacht van witwassen, fraude en auteursrechtschending. Dotcom en zijn oud-collega's verdienden met de website tientallen miljoenen. Gebruikers konden bestanden op de website uploaden en die via een link met anderen delen. Of het om auteursrechtelijk beschermd materiaal ging, controleerde Megaupload niet. De in 2005 opgerichte website werd na de arrestatie van het viertal door de Amerikaanse inlichtingendienst FBI op zwart gezet.

Een lokale rechtbank besliste in 2015 al dat de vier uitgeleverd konden worden aan de VS, waarna de uitspraak in februari 2017 in tweede aanleg werd bevestigd door het High Court in Auckland. Ook nu bleef de uitspraak onveranderd voor het hof van beroep in Wellington.

Teleurgesteld

Dotcom zal het hier niet bij laten, twittert Ira Rothken, een van zijn advocaten. 'We zijn teleurgesteld in het oordeel van het hof van beroep. We zijn nu naar drie rechtbanken geweest met elk een andere juridische analyse - waarvan één zelfs dacht dat er helemaal geen inbreuk op het auteursrecht was. We zullen naar het hooggerechtshof van Nieuw-Zeeland stappen.'

Indien ook dat hof instemt, is de laatste persoon die Dotcom en zijn oud-collega's voor uitlevering kan behoeden de Nieuw-Zeelandse minister van Justitie Andrew Little. In de VS riskeert het viertal zware celstraffen.

Kim Dotcom liet in 2016 weten dat hij Megaupload opnieuw wilde lanceren, maar dat is er tot nu toe niet van gekomen.

Meer over