In Rio leren we dat geduld een schone zaak is

John Volkers, Mark van Driel en Robèrt Misset doen vanuit Rio verslag van de Olympische Spelen. In de rubriek Post uit Rio melden de heren wat hen opvalt. Vandaag ontdekt Robert Missèt dat er nog veel mis is in Rio. Heel veel.

Robert Misset
De Copacabana in Rio de Janeiro. Beeld ap
De Copacabana in Rio de Janeiro.Beeld ap

De Spelen moeten nog beginnen en Rio 2016 wordt in de media al afgeschilderd als 'Atlanta 2.0'. De Spelen in het Amerikaanse Atlanta in 1996 waren inderdaad de slechtst georganiseerde ooit. Chaos troef, een logistieke ramp. Dat beeld ontstaat ook na enkele dagen in Rio de Janeiro.

De nieuwe metrolijn naar Barra is alleen geopend voor de'olympische familie', maar het eindpunt werd niet gehaald. Wie het vervoer voor de media in Rio wil doorgronden, moet hogere wiskunde hebben gestudeerd. En na twee ritjes in metro, bus of trein blokkeert je kaart. Vrij reizen als bij voorgaande Spelen is een dispuut tussen het organisatiecomité en het vervoersbedrijf van Rio.

Schrik niet als je vanaf de Copacabana twee uur nodig hebt om in het Main Press Centre te komen. Niet alle bussen mogen gebruikmaken van de 'olympische' rijbanen in Rio. Het grootste perscentrum is niet berekend op de komst van 5.000 journalisten. De rij voor het restaurant is zo lang dat de Volkskrant-equipe al snel besluit bij het ontbijt in het hotel tevens broodjes te smeren voor de lunch.

De voor omgerekend 140 euro aangeschafte kabel voor het internet is net zo onbetrouwbaar als de aanwijzingen van de vrijwilligers, die een sticker 'I speak English' op hun shirt dragen. Veel verder dan die drie woorden komen ze vaak niet, al maakt hun glimlach veel goed.

De Barra metrolijn. Beeld getty
De Barra metrolijn.Beeld getty

Hockey

Aan alles is ook te zien dat hockey een sluitpost is op het olympische programma. Het hockeystadion van Rotterdam heeft meer allure dan het onderkomen in de arme buitenwijk Deodoro. Het perscentrum ligt te ver van het hockeystadion. We zullen onze verhalen moeten schrijven op de perstribune en bidden dat het internet niet uitvalt op deadline. Maar als de sporters niet klagen over de povere omstandigheden in het olympisch dorp, waarom wij dan wel?

Je kunt van alles beweren over Rio, de stad die twee jaar na het WK voetbal in Brazilië zijn hand heeft overspeeld met de organisatie van de Spelen. Het worden Braziliaanse Spelen, zegt een collega van omroep Globo. En lachend: 'Ik hoop dat geduld je beste eigenschap is.'

Het tegendeel is waar. Maar Rio is het perfecte decor om eindelijk te leren dat geduld een schone zaak is.

Het Nederlandse hockeyelftal. Beeld getty
Het Nederlandse hockeyelftal.Beeld getty
Meer over