In Paramaribo gearresteerde Nederlandse terreurverdachten vrijdag voor rechter

De twee Surinaamse Nederlanders die zondag in Paramaribo zijn gearresteerd op verdenking van terrorisme worden vrijdag voorgeleid. Dat heeft Raoul Lobo, een van hun advocaten, laten weten. Hun namen zijn nog niet bekendgemaakt, maar het zou gaan om twee broers van 31 en 35, die eerder in Den Haag woonden.

Beveiligers voor het Hof van Justitie in Paramaribo. Beeld anp
Beveiligers voor het Hof van Justitie in Paramaribo.Beeld anp

Het gearresteerde tweetal maakt deel uit van een grotere groep mensen die zondag op verschillende adressen in de hoofdstad van Suriname zijn opgepakt. Onder hen was aanvankelijk ook een dochter van Ronnie Brunswijk, de vroegere leider van het Junglecommando en inmiddels parlementslid. Zij is echter vrijgelaten.

In Suriname wordt aangenomen dat de arrestaties verband houden met de mogelijke voorbereiding van een aanslag op de Amerikaanse ambassadeur, Edwin Nolan. Daarbij is wellicht sprake van een geplande actie van geradicaliseerde moslims, al dan niet gecoördineerd door Islamitische Staat (IS). Suriname kent echter geen geschiedenis van islamitische terreur.

Volgens het ministerie van Justitie en Politie zijn de arrestaties uitdrukkelijk niet verricht 'op basis van verkregen informatie van enige buitenlandse dienst of land'. Advocaat Lobo zet hier evenwel vraagtekens bij. Hij baseert zijn twijfels op informatie van omstanders, die zeggen de arrestaties van de twee Nederlanders te hebben gezien.

'We moeten nog duidelijk krijgen of een buitenlandse mogendheid heeft geparticipeerd in strafvorderlijke handelingen', aldus Lobo desgevraagd. 'Wij vinden dat niet kunnen.' Hij weigert hierbij de naam van een land te noemen, maar duidelijk is dat het gaat om de Verenigde Staten. Dit land zou vanwege dreiging eerder leden van speciale veiligheidsdiensten naar Suriname hebben gestuurd. Omstanders zeggen bij de arrestaties ook 'blanke mannen' te hebben gezien.

De Surinaamse autoriteiten hebben officieel nog geen enkele nadere mededeling gedaan over de twee Surinaamse Nederlanders en mogelijk andere terrorismeverdachten. 'Men hult zich in duisternis', aldus Raoul Lobo. 'Onze cliënten zitten in beperking. We hebben het dossier opgevraagd, en uiterlijk vrijdag moet de voorgeleiding plaatsvinden.'

Meer over