Nieuws

In opspraak geraakt ING blijft huisbankier Nederlandse overheid

Ondanks het witwasschandaal zal ING ook de komende jaren de huisbankier van de Nederlandse overheid zijn. Vrijdag maakte minister van Financiën Wopke Hoekstra bekend dat het concern de aanbesteding heeft gewonnen.

Het hoofdkantoor van ING in Amsterdam. Beeld Hollandse Hoogte
Het hoofdkantoor van ING in Amsterdam.Beeld Hollandse Hoogte

De grootste bank van Nederland regelde al het complete betalingsverkeer van de overheid, van het uitbetalen van studieleningen tot het innen van verkeersboetes. Op die prominente positie kwam kritiek na de schikking van 775 miljoen euro die ING in september 2018 moest treffen met het Openbaar Ministerie. De bank had haar witwascontroles verwaarloosd. Hierdoor konden criminelen jarenlang hun gang gaan. Toenmalig CEO Ralph Hamers ging aanvankelijk vrijuit, maar afgelopen december droeg de rechter het Openbaar Ministerie op hem alsnog persoonlijk te vervolgen.

‘Beste prijs-kwaliteit verhouding’

De vraag was of ING met deze smet op haar blazoen wel huisbankier kon blijven voor de staat. Minister Hoekstra besloot het contract niet automatisch te verlengen, maar de klus opnieuw aan te besteden. In een brief aan de Tweede Kamer laat hij nu weten strengere voorwaarden te hebben gesteld. Desondanks is ING opnieuw als winnaar uit de bus gekomen.

‘De ING Bank N.V. heeft aangegeven ernstige fouten gemaakt te hebben, waarbij de door de instelling genomen zelfreinigende maatregelen als voldoende zijn beoordeeld’, schrijft Hoekstra. Ook de mogelijke vervolging van Hamers doet daar niets aan af. Uiteindelijk bood de bank volgens hem ‘de beste prijs-kwaliteit verhouding’. ING doet desgevraagd geen mededelingen over het precieze bedrag dat hiermee gemoeid is. Een woordvoerder laat weten dat de bank ‘verheugd en trots is dat het Rijk ons opnieuw heeft gekozen’.

Rabobank tweede

Het gaat om 30 tot 35 miljoen transacties per jaar. Naast ING dong alleen Rabobank mee naar het vierjarige contract, met een optie tot verlenging met nog eens vier jaar. Voor de coöperatieve bank rest niets anders dan een plek in de wachtkamer. Mocht de overeenkomst met ING binnen twee jaar onverhoopt worden beëindigd, dan komt zij alsnog in beeld.

De Belastingdienst maakt overigens geen deel uit van de aanbesteding. Ook die instantie - goed voor jaarlijks maar liefst ruim 260 miljoen transacties - bankiert bij ING. Die afspraak loopt minstens tot in 2024 door.

Meer over