In onderzoek

GENTHERAPIE

Muis kan weer ruiken

Toch leuk voor zo'n muis: een Frans-Brits-Amerikaans onderzoeksteam is erin geslaagd muizen met een aangeboren defect aan hun neus weer te laten ruiken. De muizen waren gekweekt met een kapot gen voor het aanmaken van trilhaartjes. Trilhaartjes zorgen niet alleen voor reuk, maar vervullen ook allerlei functies op andere plekken in het lichaam: aangeboren defecten aan trilhaartjes kunnen een reeks aandoeningen opwekken, van hartafwijkingen en nierziekten tot doofheid, blindheid en zelfs zwakzinnigheid. De artsen kregen de aanmaak van trilhaartjes in de muizenneus echter weer op gang door een gezond gen te injecteren. Een ruwe, eerste demonstratie, benadrukken de onderzoekers in Nature Medicine: eventuele toepassing bij menselijke patiënten zal nog vele jaren op zich laten wachten.

KLIMAAT

Droogte dreigt in bos

Bij het huidige tempo van ontbossing zullen de Amazone en Congo in 2050 eenvijfde minder regenval hebben, met rampzalige gevolgen voor de bevolking. Britse onderzoekers leiden dat af uit waarnemingen van regenval boven de regenwouden. Ze zagen dat uit lucht die over bosrijke gebieden stroomt zeker tweemaal zo veel regen valt als uit lucht die over ontboste gebieden stroomt. In sommige gevallen zorgden de bossen voor regen duizenden kilometers verderop. Bekend was al dat planten voor vocht zorgen door waterdamp af te scheiden, maar dat de effecten zo groot zijn, komt als een verrassing, schrijft het team in Nature.

PALEONTOLOGIE

Dubbel pech voor dino

De wet van Murphy gold ook voor de dinosaurussen. De meteoriet die zo'n 66 miljoen jaar geleden zorgde voor het uitsterven van de dieren, sloeg in op een planeet waar een paar honderdduizend jaar eerder al een kleinere uitsterfgolf had plaatsgevonden. Dat schrijven paleontologen in het vakblad Palaeogeography, Palaeoclimatology, Palaeoecology na analyse van dikke lagen zeefossielen uit Antarctica. Volgens de onderzoekers, onder leiding van Thomas Tobin van de universiteit van Washington, kreeg in elk geval het zeeleven een klap van een megavulkaanuitbarsting in India. Die eruptie is ook genoemd als doodsoorzaak van de dino's. Tobin denkt dat er te veel tijd zat tussen beide rampen, al is het volgens hem denkbaar dat de vulkaan het leven al had verzwakt.

FRAUDE

Apenstudies zijn vals

Mark Hauser, jarenlang een internationaal spraakmakende psycholoog van voorheen Harvard University, staat sinds begint augustus voor drie jaar als wetenschapper onder curatele. In een rapport stelt het Office of Research Integrity in de VS dat Hauser in vier belangrijke studies uitkomsten heeft verzonnen. Hauser publiceerde experimentele bewijzen voor opmerkelijke taalvaardigheid bij tamarins (aapjes), die hij observeerde. Dat meldt The Boston Globe, de krant die in 2010 als eerste twijfels aan Hausers onderzoek publiceerde. In een eerste onderzoek bleken veel ruwe onderzoeksgegevens en observaties niet of niet meer te bestaan. Hauser ontkent noch erkent het wangedrag, maar heeft zich neergelegd bij de sanctie. Vorig jaar zomer nam hij zelf ontslag op Harvard en schreef hij zijn oud-collega's een brief met excuses voor alle ongemak.

undefined

Meer over