In onderzoek week 45

IMMUNOLOGIE

Baby remt afweer

Het immuunsysteem van baby's wordt in de eerste weken na de geboorte onderdrukt om vrij baan te maken voor goedaardige bacteriën die de kans op darmontstekingen verminderen. Dat schrijven Amerikaanse onderzoekers in Nature. Lang dachten artsen dat pasgeborenen zo vatbaar zijn voor infecties door een onvolgroeid immuunsysteem. Maar het systeem lijkt al volgroeid, en de gevoeligheid voor infecties een ongelukkig bijproduct van het feit dat het systeem wordt geremd. De artsen komen tot hun vondst na onderzoek van zes dagen oude muizen en mensenbloed uit de navelstreng.

GENEESKUNDE

Inzicht in knieband

Een beschadiging aan een gewrichtsband aan de buitenkant van de knie is mogelijk de reden dat patiënten na een geslaagde kruisbandoperatie toch vaak door hun knie gaan. Chirurgen van het Universitair Ziekenhuis Leuven onderzochten 41 knieën en kwamen de band in 40 daarvan tegen, schrijven ze in het Journal of Anatomy. 'Het was bekend dat er een structuur bestond die verband hield met kruisbandblessures', zegt Niek van Dijk, chirurg van het AMC die onder andere Cristiano Ronaldo opereerde. 'Maar met operaties aan de kruisband kom je daar niet.' Het onderzoek biedt volgens Van Dijk een opening om verder te onderzoeken of deze gewrichtsband mechanisch kan worden versterkt. 'Als dat zo is, dan kunnen we kruisbandblessures in de toekomst waarschijnlijk nog beter genezen.'

RUIMTEVAART

Einstein verbrand

Albert Einstein is vorige week zaterdag verbrand bij de terugkeer naar de aarde. Uiteraard niet de overblijfselen van de natuurkundige, maar die van het Automated Transfer Vehicle, een ruimtetruck van ESA die eerder 7 ton aan lading naar het internationale ruimtestation ISS had gebracht. Bij de terugkeer in de dampkring had de ATV-4 anderhalve ton aan afval bij zich, die volgens ESA zonder problemen is verbrand boven een onbewoond deel van de Stille Oceaan. De foto linksonder is gemaakt vanuit het ISS, dat honderd kilometer hoger vloog. Het is voor het eerst dat de terugkeer van een ATV vanuit het ISS is waargenomen. Daartoe werd een manoeuvre uitgevoerd die vijf dagen duurde en die de ATV-4 precies onder het ISS bracht op het moment van terugkeer in de dampkring.

KLIMAAT

Stof onderschat

Stofdeeltjes uit natuurlijke bronnen als vulkanen en bossen spelen een veel grotere rol in het klimaat dan in modellen wordt meegenomen. Dat schrijven onderzoekers deze week in Nature. Aerosolen bevorderen wolkenvorming en werken daardoor in principe verkoelend. De onderzoekers van onder meer de universiteit van Leeds bekeken in hoeverre onzekerheden in stofbijdragen doorwerken in de nauwkeurigheid van berekeningen van het toekomstige klimaat. Bijna de helft van de onzekerheid in klimaatmodellen gaat terug op onzekere natuurlijke bronnen, zo blijkt, terwijl de onzekerheid in menselijke bronnen maar eenderde van de onzekerheid in klimaatprognonses geeft. De auteurs van de studie bepleiten onder meer intensiever onderzoek naar natuurlijke bronnen van aerosolen.

VOGELBEKZILLA

Goed, het oervogelbekdier waarvan wetenschappers deze week een fossiele tand beschreven was slechts een meter groot. Toch maakt dat het Australische dier een 'gigantisch monster', onderstreept paleontoloog Mike Archer. 'Hij zal eruit hebben gezien als een vogelbekdier op steroïden. Je zou bang zijn om ermee te zwemmen.' Niet dat dat kon: het dier stierf 5 miljoen jaar geleden uit, lang voor de vroegste mensachtigen.

undefined

Meer over