In onderzoek: week 07

'Je zou hem kunnen gebruiken als deurklopper of zoiets'

Bioloog Brent Sinclair vertelt over hoe stevig de houtkikker Rana sylvatica kan bevriezen. Deze week bleek dat de kikker per winter wel tientallen keren ontdooit en weer bevriest.

PLUTO

Gevraagd: maannamen

Astronomen zoeken aansprekende namen voor de twee maantjes P4 en P5 die in 2011 en 2012 met de Hubble-telescoop zijn ontdekt bij de dwergplaneet Pluto. Gangbaar zijn namen uit de mythologie, liefst in verband met de onderwereld, zoals de eerste drie Plutomanen Charon, Nix en Hydra. Op internet hebben de ontdekkers van de maantjes - verbonden aan het SETI-instituut - een oproep geplaatst voor twee nieuwe namen. Er is al een lijstje van Acheron tot Styx, maar ook eigen suggesties zijn welkom. Inmiddels is Vulcan toegevoegd. Deadline is 25 februari, waarna de meestgekozen namen worden voorgedragen aan de Internationale Astronomische Unie, die over naamgeving van hemellichamen beslist. In 1930 was 'Pluto' zelf de suggestie van een elfjarig meisje in Oxford, Venetia Burney (1918-2009).

NEUROWETENSCHAP

'Kouknop' uitgezet

Het kougevoel uitschakelen kan helpen bij pijnbestrijding, denken wetenschappers aan de Universiteit van Zuid-Californië. Neurobioloog David McKemy en zijn team schakelden bij muizen daarom het vermogen om kou te voelen uit, door zenuwcellen te identificeren die kou opmerken en ze uit te schakelen. De proefdieren voelden daarop geen kou meer, terwijl gevoelens van warmte of aanraking bleven. Door de registratie van gevoel beter te begrijpen, hopen de wetenschappers bij te dragen aan pijnbestrijding zonder alle gevoel uit te schakelen, schrijven zij in het Journal of Neuroscience.

BIOLOGIE

Expert parasiteert

Overleven door stiekem wat van andermans energie te pikken: het is een kenmerk van parasieten, maar ook van de Indiase parasietexpert M. Shafiq Ansari. Journal of Insect Behavior trekt een in 2011 gepubliceerd artikel van de Indiase groep terug. De studie, over een parasitaire wesp, lijkt te veel op een publicatie van onderzoekers van Swiss Federal Institute of Technology uit 2003.

EXOPLANETEN

Zicht op zuurstof

Voor het spotten van leven op exoplaneten is misschien helemaal geen dure ruimtetelescoop nodig. Nederlandse astronomen hebben een voorstel voor een techniek waarmee zuurstof op verre planeten in lichtspectra te meten is. Zuurstof is een indicatie voor leven, omdat het anders meteen chemisch wordt gebonden. Probleem is dat aardse zuurstof zulke metingen overstemt; alleen ruimtetelescopen kunnen het zien. Volgens Ignas Snellen van de Leidse sterrenwacht is zuurstoflicht door het dopplereffect bij bewegende sterren echter genoeg verschoven om het ook vanaf de grond te meten.

MECHANICA

Eiwitnetwerk gefilmd

Nobelprijswinaar Ahmed Zewail (1999, chemie) van Caltech University heeft een nieuw kunststukje. Met een elektronenmicroscoop maakt hij filmpjes op nanometerschaal van bewegingen in netwerken van eiwitsliertjes, als daarin een draadje wordt doorgeknipt. Uit de trillingen in het resterende netwerk is de stijfheid af te leiden van eiwitstructuren op celniveau. Kennis daarvan is van belang bij het begrijpen van de rol van eiwitten in ziektes als alzheimer en parkinson, schrijft Zewail in het blad PNAS.

undefined

Meer over