In Mexico zijn afgelopen jaren 100.000 migranten verdwenen

De afgelopen vierenhalf jaar zijn in Mexico zo'n 100.000 Latijns-Amerikaanse migranten spoorloos verdwenen. Zij zijn door drugsbendes ontvoerd, verhandeld, vermoord, of van rijdende treinen gegooid. Dat schrijft het Mexicaanse tijdschrift Proceso op basis van berekeningen van mensenrechtenorganisaties. Het enorme aantal is berekend vanaf december 2006, het moment dat de Mexicaanse president Calderon zijn oorlog tegen tegen de drugskartels in het land begon.

Een forensisch medewerker neemt foto's, nadat de Mexicaanse politie een massagraf van Centraal-Amerikaanse mirgranten heeft gevonden.Beeld reuters

Volgens de Verenigde Naties doorkruisen jaarlijks zo'n 500.000 migranten Mexico om te trachten de grens met de Verenigde Staten over te steken. De migranten komen vooral uit Guatamala, El Salvador, Honduras en Nicaragua. Families die zijn achtergebleven in het land van oorsprong of in de VS hebben vaak geen idee wat er met hun familieleden is gebeurd.

Losgeld
Volgens Human Rights Watch worden per jaar 18.000 migranten ontvoerd, vooral met het doel hoge losgeldbedragen af te troggelen van familieleden. Tijdens hun reis door Mexico worden de gelukszoekers vaak zwaar mishandeld, zowel fysiek als seksueel.

Maar ook de Mexicaanse autoriteiten laten zich in veel gevallen niet van hun beste kant zien. Sinds 2007 heeft de nationale migratiedienst van Mexico 350 functionarissen moeten ontslaan - 15 procent van het totale aantal werknemers - vanwege banden met een criminele organisatie of andere delicten, zoals mishandeling. Zo werden 100 immigranten die uit een trein kwamen in Oaxaca vorig jaar september in elkaar geslagen en beroofd door een groep agenten van de immigratiedienst.

De afgelopen jaren zijn meerdere malen massagraven ontdekt, waarin de lijken van vermoorde migranten waren gedumpt.

Volg de Volkskrant op Twitter
Word vriend van de Volkskrant op Facebook

Meer over