INTERVIEW

In Iran was hond Tedi doodgeschoten

Tedi staat te hijgen. Het is 34 graden. Dat is warm voor een mens, maar ook voor een hond.

Jan Hunin
Tedi. Beeld Maksymilian Rigamonti
Tedi.Beeld Maksymilian Rigamonti

Op de trein naar Boedapest, met de ramen open, viel de hitte nog te harden, zegt zijn baasje Milad Nikravesj (27). Maar hier, in het station, is het niet om uit te houden. Al komen allerhande vluchtelingen Tedi een aai over de bol geven.

Ze komen uit Sirjan, een stad in het zuiden van Iran. Nikravesj was er ooit vliegtuigtechnicus. Maar sinds hij een jaar of zes geleden in de auto werd betrapt met een krat bier, zit hij zonder werk. In Iran is het gebruik van alcohol een misdaad tegen God.

Een paar weken geleden had hij er genoeg van. Hij besloot met zijn familie te vertrekken en Tedi moest mee. De hond woont al vijf jaar bij hem; slapen deed Tedi op het bed van zijn baas. Het is een keeshond, een Spitz - je zou kunnen zeggen dat hij van Duitse afkomst is. Achterlaten was geen optie. In Iran worden loslopende honden zomaar doodgeschoten.

null Beeld de Volkskrant
Beeld de Volkskrant

De Volkskrant buigt zich de komende weken over de ongekende vluchtelingencrisis die Fort Europa doet kraken. Wie zijn de migranten, wat zijn de gevolgen en kan het ook anders? Het probleem is zo ingewikkeld dat we zouden willen wegkijken, maar dat gaat niet lukken, schrijft hoofdredacteur Philippe Remarque in zijn introductie. Lees hier alle Fort Europa artikelen terug.

Onrustig

In het begin viel de reis mee. Met zijn vrouw, zijn ouders, en nog een paar andere familieleden reed Nikravesj naar Irak, waar ze het vliegtuig namen naar Turkije. Duizend dollar moesten ze voor de hond betalen. Het was de eerste keer dat hij vloog. De hond was onrustig. Maar dat was niets vergeleken bij de overtocht naar het Griekse eiland Chios. Op het water had de hond het bijna niet meer, maar hij bleef de hele tijd in de armen van zijn baas. Ook toen ze enkele dagen geleden de Servisch-Hongaarse grens overstaken droeg Nikravesj zijn hond. Hij heeft niet eens een halsband.

In het Hongaarse opvangcentrum kreeg Tedi vlees te eten van de politie. In quarantaine hoefde hij niet. Nikravesj, zijn familie en de hond moeten van de Hongaren in het centrum blijven, maar daar hadden ze geen zin in. Op het station zoekt Nikravesj iemand die tickets voor hem wil kopen. Naar Duitsland willen ze, want daar woont familie.

Meer over